instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Cijene nafte se zadržale ispod 77 dolara

Cijene nafte se zadržale ispod 77 dolara

Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima ispod razine od 77 dolara, zakočene bojaznima da će slabljenje privrede u SAD-u, Europi i Kini zakočiti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 41 cent nego na jučerašnjem zatvaranju tržišta i iznosila je 76.56 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 36 centi višoj cijeni, od 71.82 dolara.

U fokusu je trgovaca ekonomija u kontekstu prognoza da će američka središnja banka iduće sedmice podići kamatne stope za pola postotnog boda da bi obuzdala inflaciju. Viši troškovi zaduživanja zakočili bi ekonomsku aktivnost, što bi značilo i slabiju potražnju za naftom.

I Europska središnja banka (ESB) povest će se za Fedovim primjerom, pokazuju prognoze ekonomista u Reutersovoj anketi, unatoč tome što je ekonomija eurozone gotovo sigurno već u recesiji.

U Kini će rast broja slučajeva zaraze koronavirusom vjerojatno prigušiti ekonomski rast u sljedećih nekoliko mjeseci, unatoč ublažavanju pojedinih epidemioloških mjera, smatraju ekonomisti, prognoziravši oporavak aktivnosti tek u drugoj polovini 2023. godine.

U takvim su uvjetima cijene nafte u ugovorima s kraćim rokovima isporuke bile niže nego u onima s rokovima isporuke za šest mjeseci, što signalizira da trgovci očekuju slabiju potražnju.

Cijene danas nisu reagirale na zatvaranje naftovoda Keystone u SAD zbog curenja nafte, zbog procjena trgovaca da će isporuke uskoro biti nastavljene. U drugom je planu i zastoj tankera u Bosforu zbog pojačanih turskih provjera osiguranja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica jučer pojeftinio 1,83 dolara, na 75,3 dolara.

KOMENTARI