instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Strogo kontrolirani uvezeni vitamini

Strogo kontrolirani uvezeni vitamini

Piše: Mladen Obrenović

Uvoz hrane, a time voća i povrća, nije novost niti jedne države na planeti, jer su rijetke sredine koje imaju apsolutno svu ponudu prehrambenih proizvoda. Tako je i s državama u regiji, konkretno i u Bosni i Hercegovini, čiji se uvoz voća i povrća, koji su predmet ove analize, mjeri u stotinama milijuna kilograma.

Nakon nedavno objavljene priče o bolesnim kravama i zaraženim sadnicama maline, opravdano se postavlja pitanje i o ispravnosti konzumnog voća i povrća koje stiže iz uvoza. Potrošači se vrlo često žale na lošu kvalitetu uvoznog voća i povrća, zahtijevajući domaće, a domaćega na policama nema. U tom smislu, nužno je znati procedure kod uvoza voća i povrća, na koji način se radi kontrola i mogu li građani biti u potpunosti sigurni u ispravnost, kvalitetu i zdravstveno stanje uvezenih namirnica.

UVOZ ZNATNO VEĆI OD IZVOZA

Analizom podataka o uvozu i izvozu voća i povrća, kojima raspolaže Uprava za neizravno oporezivanje, mogu se doznati i zanimljivi podaci.
Bosna i Hercegovina uvezla je prošle godine 14,9 milijuna kilograma rajčice, 13,5 milijuna kilograma krumpira, 11,6 milijuna kilograma paprike te 7,1 milijuna kilograma graha.
Uvezeno je 40 milijuna kilograma banana, 31 milijuna kilograma jabuka, 20 milijuna kilograma naranči, 16 milijuna kilograma lubenica te 9,2 milijuna kilograma limuna.
Bosna i Hercegovina najviše izvozi krastavaca, krumpira i paprike te jabuka, malina, krušaka i šljiva.
Omjer uvoza i izvoza znatno preteže u korist uvezenoga.

Podaci Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine pokazuju da je prošle godine svaka druga banana na police bh. trgovina stigla iz Ekvadora, a skoro sve količine tog voća iz država Središnje i Južne Amerike. Trećina jabuka uvezena je iz Poljske, polovica naranči iz Grčke, a lubenice uvoze iz Makedonije, Albanije, Turske, Grčke. Limun dolazi iz Turske i Španjolske, no velike količine stižu i iz Argentine. Slično je i s povrćem – najviše rajčica stiže iz Albanije i Turske, gotovo cjelokupne količine krumpira stižu iz Njemačke, a graha iz Argentine, Kine, Kanade, Egipta.

Bez obzira dolaze li na police iz prekooceanskih krajeva ili iz neposrednog susjedstva, za sve vrste voća i povrća važe ista pravila – bez certifikata nadležnih inspekcijskih službi, u kojima jasno stoji potvrda o ispunjenim standardima, ispravnosti i kvaliteti, nema carinjenja robe, a time ni uvoza.

I fizički pregled prema potrebi

“Službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene voća i povrća pri uvozu u Bosnu i Hercegovinu provode sanitarna inspekcija, odnosno inspekcija za hranu u sastavu nadležnih inspekcijskih organa entiteta i Brčko distrikt”, objašnjavaju u Agenciji za sigurnost hrane.

Prema toj proceduri, kontrole uključuju pregled dokumentacije, slučajni identifikacijski pregled uzorka i, ako treba, fizički pregled.

“Fizički pregled označuje pregled same hrane, što može uključiti i pregled na prijevoznim sredstvima, pregled pakiranja, deklaracija i temperature, uzorkovanje radi analiza i laboratorijskih ispitivanja i ostale vrste pregleda koji su potrebni kako bi se potvrdila sukladnost s propisima o hrani”, piše u odgovoru Agencije, koji potpisuje njezin ravnatelj Džemil Hajrić.

NEPRAVILNOSTI U RS-U

Iako je prošle godine voće i povrće koje je stizalo u bh. entitet Republika Srpska bilo ispravno, u 60 pošiljki raznih prehrambenih proizvoda utvrđene su nepravilnosti te je zabranjen promet i naloženo uništavanje, odnosno povrat robe dobavljaču.
‘Nepravilnosti su utvrđene kod pošiljki mesnih prerađevina zbog sadržaja aditiva, konditorskih proizvoda zbog izmijenjenih organoleptičkih svojstava, alkoholnih pića, voćnih sokova i osvježavajućih pića zbog manjeg udjela voća od deklarisanog, dodataka prehrani, piva… Neuredne pošiljke su porijeklom iz različitih zemalja: Srbije, Hrvatske, Njemačke, Austrije, Makedonije, Francuske, Holandije, Turske i drugih’, navode iz Uprave za inspekcijske poslove RS-a.

Ako se i dogodi propust, odnosno na tržište se pokuša dostaviti zdravstveno neispravna hrana, postoji jasan slijed odgovornosti – od proizvodnje, preko prerade i obrade, do distribucije, a time i kažnjavanja onih koji u bilo kom trenutku ugroze zdravlje ljudi.

Iz Agencije za sigurnost hrane još navode kako posljednjih godina “nije bilo značajnijih odstupanja” kad je zdravstvena ispravnost hrane – konkretno voća i povrća u pitanju.

Stroge inspekcije

O ispunjenju neophodnih uvjeta o zdravstvenoj ispravnosti uvezenog voća i povrća brinu entitetske inspekcijske službe, koje navode da svaku pošiljku hrane koja se uvozi “mora pratiti potrebna dokumentacija, koja uključuje i uvjerenje o zdravstvenoj ispravnosti i certifikat koji izdaje nadležni organ zemlje izvoznice, a kojim se potvrđuje da je pošiljka ispravna”.

“Inspekcija za hranu prilikom uvoza, pored provjere dokumetacije, vrši i organoleprički pregled pošiljke (izgled, miris, boja, deklaracije) i uzorkovanje proizvoda za laboratorijske analize, na principu procjene rizika. To podrazumijeva da se obavezno uzorkuju oni proizvodi za koje je u prethodnim pošiljkama utvrđena neka nepravilnost i proizvodi koji se prvi put uvoze”, navodi Dušanka Makivić, glasnogovornica Uprave za inspekcijske poslove bh. entiteta Republika Srpska.

Kao najveće rizike kod uvoza voća i povrća navodi nedozvoljenu količina pesticida, mikrotoksina i toksičnih metala. Provodeći više stotina kontrola prošle godine, a kontrolirali su 212 uzoraka voća i 133 uzorka povrća, pokazalo se da su svi uzorci bili ispravni i sigurni za ljudsku upotrebu.

Iz Uprave za inspekcijske poslove entiteta Federacija Bosne i Hercegovine do zaključenja teksta nisu odgovorili na postavljenja pitanja, no jasno je i bez odgovora – i federalni inspektori poštuju propise o kontroli voća i povrća, kao i njihove kolege u Republici Srpskoj.

Izvor: Al Jazeera

KOMENTARI