instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

A, znate li Ćizinu priču i šta je sa ubijenim civilima Biljana

A, znate li Ćizinu priču i šta je sa ubijenim civilima Biljana

Zna li neko u Bosni i Hercegovini od političkih elita, posebno onih koji posljednjih dana kritikuju Sud BiH, a namjerno izostavljaju Tužilaštvo BiH ko je Izet Arifović-Ćiza?

Ne znaju, jer ne žele znati. Ne dižu glas za borce Armije RBiH koje Tužilaštvo zatrpava optužnicama, jer na tome ne mogu graditi svoju političku moć!

A, Izet Arifović čovjek je koji je na drugi svijet otišao s teškim bremenom nepravde današnje BiH, one za koju se Ćiza borio i izborio. On – Ćiza neće dočekati pravdu.

Tada Elmedin Konaković nije dolazio ni po kog, jer Ćiza je bio tek obični borac!

U pismu koje je ostalo iza njega on je otkrio ono što pola sudija Suda Bosne i Hercegovine zna, što je Tužilaštvo BiH znalo jako dobro, a to je da zaštićeni svjedok O, S, (ko zna koje slovo će biti u drugim predmetima) ne govori istinu!

Paradoks bh. pravosuđa u ovom slučaju ogledao se u činjenici da je u dva odvojena postupka pred Sudom BiH vijeće identičnog sastava na potpuno različit način okarakterisalo iskaz istog zaštićenog svjedoka, što nesumnjivo dovodi do pravne nesigurnosti.

Naime, identično vijeće je u presudi Ćizi i drugima poklonilo vjeru istom svjedoku – koji je iskaz dao pod pseudonimom O-2, a Sudsko vijeće u postupku protiv Nasera Orića nije poklonilo vjeru ključnom zaštićenom svjedoku O-1. Treba li reći da su 0-1 i O-2 iste osobe!

Svi su znali da čovjek nije bio ni blizu mjesta za šta ga je Tužilaštvo teretilo. Znali su pripadnici SIPA-e, postupajući tužilac i sudsko vijeće. Svi su znali, ali su zajedno učestvovali da se čovjek presudi na 10 godina i nakon nekoliko mjeseci umre zbog nepravde.

Dobro plaćeni pripadnici pravosudnih institucija samo trebaju raditi svoj posao i pravda će biti zadovoljena, tako nas uče, ali praktično dokazuju potpuno drugačije.

Sve dok političari imaju umiješane svoje prste u pravosudni sistem nema pravde. I to posebno politika iz Srbije, koja dobro obavlja svoj posao instaliranjem svojih kadrova u pravosuđe. Tako danas, očito nije dovoljno 10 optuženih u slučaju Dobrovoljačka, podižu optužnicu i za Kerima Lučarevića. Čisto, nek se nađe, zatrebat će na tom putu historijskog revizionizma, sve po planu SANU-a.

Praksa u posljednjih 30 godina je pokazala da u korupciji i kriminalu vodeću ulogu imaju oni koji su zaduženi da štite interese građana i brinu za njihovu sigurnost, a oni iz dana u dan učestvuju u montiranju sudskih procesa i presudama na osnovu vlastitog dojma kako to znaju navesti u presudama jer po njima dokazi nisu ni važni.

Kada, pak, dokazi postanu važni, a ko je iščitao presudu u slučaju Memić, znaju šta govorim, onda se obrću teze i traže izgovori!? Nedopustivo je, skoro tragično koliko su pojedinci u nesreći i epskoj tragediji porodice Memić učestvovali pojedini političari.

Isti oni koji nisu bili baš glasni u ranijim procesima u kojima se nepravda također nizala.

Umjesto da rade svoj posao za koji ih bosanska sirotinja dobro plaća razni uhljebi zaposleni u pravosudnim institucijama dižu galamu kako je moguće da se smije pisati istina o njihovim kriminalnim aktivnostima.

To sprovode pod krinkom nedopuštenog pritiska na pravosuđe.

A, naprimjer u slučaju Dobrovoljačka cijela javnost zna pozadinu pa čak i mjesto montiranja optužnice.

Nedužni ljudi su izloženi torturi i nepravdi. Ko će odgovarati za te propuste?

Nema zakona u kome piše da su zaštićeni ni tužioci ni sudije koji se umjesto pravdom bave kriminalom. Građani imaju pravo na informiranost i osnovna ljudska prava.

VSTV i glavni tužilac moraju početi raditi svoj posao i dati odgovore na mnoga pitanja građanima BiH, a posebno žrtvama koje pravdu čekaju 30 godina, piše Patria.

Drastičan primjer je selo Biljani kod Ključa gdje je strijeljano 258 civila. Nema optužnice, nema presude. Ko će za ovaj nerad i nepravdu odgovarati?

Više ne može biti pitanja dobre volje onih koji tuže i sude, kao ni onih koji komentiraju takve tužbe/presude. Vrijeme je za odgovornost onih koji tuže/sude bez pravde i građane dovode u začarani mračni krug, u kojem se izgube i eksperti iz Haga.

KOMENTARI