instant fap
Naslovnicainmedia danasUncategorized

AGRISAN“ POSTAJE LIDER U PROIZVODNJI RASADA

AGRISAN“ POSTAJE LIDER U PROIZVODNJI RASADA

Zahvaljujući USAID-ovom projektu razvoja tržišne poljoprivrede Farma Dva, Zemljoradnička zadruga „Agrisan“ u značajnoj mjeri unaprijediće i proširiti proizvodnju rasadnog materijala.

Naime, projektom je predviđena ugradnja savremenog sistema za zagrijavanje plastenika u zimskom periodu, a u toku su radovi na njegovoj instalaciji. Zemljoradničkoj zadruzi „Agrisan“, koja je jedini certificirani proizvođač rasadnica na području Unsko-sanskog kantona, u okviru projekta Farma Dva odobrena su besopovratna sredstva za nabavku opreme za potrebe zagrijavanja plastenika u zimskom periodu.

Vrijednost projekta iznosi oko 50. 000 konveribilnih maraka. Agrisan je bio u obavezi da obezbijedi polovinu neophodnih sredstava, a postoji interes i općine Sanski Most da se uključi u projekat i pomogne njegovu realizaciju.

Kako nas je upoznao direktor zadruge Senad Hadžibajramović, na ovaj način Agrisan će stvoriti uslove za povećenje obima proizvodnje. Pored proizvodnje rasada za vlastite potrebe, ovi proizvodi biće distribuirani i na šire tržište, tako da će biti dostupni i domaćim poljoprivrednicima.

Ove godine uspjeli su proizvesti oko 100. 000 rasadnica, a već za narednu najavljuju povećanje obima, i njegov uzgoj na površini od 500 kvadratnih metara plasteničkog prostora. Zemljoradnička zadruga „Agrisan“ je prije tri godine kod nadležnih institucija uspjela registrovati djelatnost za proizvodnju rasadnog materijala, čime su postali prvi registrovan proizvođač rasadnica na području kantona, ali i šire. Obim proizvodnje rastao je iz godine u godinu, a za narednu poljoprivrednu sezonu, zahvaljujući Fama dva projektu, pored povećanje proizvodnje i kvalitet rasadnog materijala biće na znatno višem nivou.

KOMENTARI