instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Agrisan postiže zavidne trezultate u plasteničkoj proizvodnji

Agrisan postiže zavidne trezultate u plasteničkoj proizvodnji

Zemljoradnička zadruga Agrisan posljednjih godina postiže zavidne rezultate u plasteničkoj proizvodnji.

U sklopu priprema za predstojeću povrtlarsku proizvodnju, trenutno je aktuelan uzgoj rasadnog materijala, koji će se potom upotrijebiti za nadolazeću proljetnu sjetvu.

Kako nas je upoznao Fehim Hadžiahmetović, voditelj proizvodnje u Agrisanu, obzirom da je proizvodni proces započeo u januaru, za vrijeme zimskog perioda kojeg karakterišu niske temperature i odsustvo sunčeve svjetlosti, bilo je potrebno obezbijediti idealne uslove koji odgovaraju biljkama u fazi klijanja i ranog razvoja.

Zbog toga je u proizvodnom prostoru bilo potrebno instalirati odgovarajuću rasvjetu, koja zamjenjuje sunčevu svjetlost, te svakodnevno voditi računa o temperaturama zraka u plastenicima, koja prosječno iznosi oko 22 stepena.

Trenutno se vrši uzgoj ranog rasada, a njegovo dalje presađivanje u plastenike i distribucija za potrebe tržišta uslijediće početkom aprila. Agrisan ove godine planira proizvesti 100 hiljada rasadnica, za kojima vlada veliki interes na tržištu, jer su sve već unaprijed prodane.

Zemljoradnička zadruga Agrisan je trenutno najveći registrovani proizvođač rasada na prodručju Unsko-sanskog kantona, i već nekoliko godina u svojim plastenicima vrši uzgoj rasadnog materijala pod nadzorom stručnih i kompetentnih lica, po čemu su postali prepoznatljivi na domaćem tržištu ali i šire. 

KOMENTARI