instant fap

Akademija povodom dana općine

 U povodu obilježavanja Dana općine Sanski Most jučer je u prostoru gradske vijećnice održana svečana akademija uz bogat kulturno umjetnički program i evociranje uspomena na period od prije sedamanaest godina.

Svečanu akademiju upriličenu povodom sedamnaeste godišnjice oslobođenja općine Sanski Most uveličali su ugledni gosti, a ovome događaju su prisustvovali predstavnici lokalnih vlasti, političkog, vjerskog i društvenog života općine. Na početku ovog događaja istaknuto je kako Sanski Most obilježava dan kada je dočekao slobodu. Slobodu, tog 10. oktobra 1995. godine u ovom gradu dočekalo je i nešto više od pet stotina građana nesrpske nacionalnosti.

Ogromna većina Bošnjaka i Hrvata protjerana je sa ovih prostora u periodu 1992. – 1995. godina. Oslobođenjem grada stvoreni su uslovi da se oni vrate u svoj grad, da u njemu žive i da ga izgrađuju. Sanski Most su prije sedamnaest godina oslobodile združene jedinice Petog i Sedmog korpusa Armije RBiH u sadejstvu s drugim armijskim jedinicima čime je ovaj grad postao posljednje mjesto oslobođeno okupacije tokom odbrambeno oslobodilačkog rata u periodu 1992-1995. godina.

U ime boračkih populacija prisutnima se obratio nosilac „Zlatnog ljiljana“, brigadir oružanih snaga u penziji, Senad Kljajić. Kapetan Armije RBiH i glavni sanski imam, Husein efendija Kovačević, podsjetio je na dane oslobađanja općine Sanski Most. U ime Vlade USK, Dan općine Sanski Most čestitala je ministrica finansija, Azemina Helić. Ovacije prisutnih dobio je general Atif Dudaković, legendarni komandant Petog korpusa Armije RBiH i kreator akcije oslobađanja Sanskog Mosta.

General Dudaković je podsjetio na operaciju „Sana 95“ i nadčovječanske napore u borbi s višestruko nadmoćnijim agresorom. Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, naglasio je kako generacije Sanjana moraju čuvati uspomenu na herojstvo i žrtve koje su pale kako bi ovaj grad bio slobodan. To je nešto što će Sanski Most zauvijek njegovati, naglasio je načelnik Avdagić. Predsjednik udruženja porodica pripadnika specijalne jeidnice Armije RBiH, Laste, Šahbaz Barjaktarević, ovom prilikom je načelniku općine Sanski Most, dr. Mustafi Avdagiću i pomoćniku ministra za boračka pitanja u Vladi USK, Senadi Kadiriću uručio plaketu ove jedinice.

Kulturni dio programa uveličali su Nejra Sadić na flauti i Zlatan Sadić na harmonici, Arijan čengić koji je izveo kompoziicju na klaviru te Lajla Šupuk, učenica koja je pročitala svoj prvonagrađeni rad povodom Dana općine Sanski Most, kao i pjesnik Zilhad Hodžić Hodža.

Nakon završetka svečane akademije posjetioci su bili u prilici da pogledaju izložbu ratnih uspomena pod nazivom „Stvaranje Armije RBiH“. Riječ je o izložbi fotografija koje asociraju na vrijeme kada su stvorene oružane snage Armije RBiH, snage koja je branila i odbranila Bosnu i Hercegovinu, kao i izložbu vojničkih eksponata Edina Seferovića. Na kraju svečane akadameija prisutni su bili u prilica da pogledaju desetominut isječak iz dokumentarnog filma „Bužimska gazije“.

KOMENTARI