instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Ambasador BiH u Briselu: Osjećaji podijeljeni, strah na finansijskim tržištima

Ambasador BiH u Briselu: Osjećaji podijeljeni, strah na finansijskim tržištima

On je istakao da su neke od članica poput Holandije, Francuske, skandinavskih zemalja pod velikim pritiskom nacionalističkih desnih partija koje traže hitno održavanje referenduma u tim zemljama.

Aćimović je napomenuo da to može dovesti ne samo do cijepanja EU u potpunosti, nego i do ekonomske katastrofe i recesije neviđenih razmjera.

“Iako još ništa nije definitivno odlučeno, jer zadnju riječ mora dati parlament u kojem su, ipak, većina stranke zagovornici ostanka u EU, sve je još neizvjesno”, ocijenio je ambasador BiH.

Međutim, kaže on, najveći strah je zavladao na finansijskim tržištima, gdje investitori sa berzi povlače kapital što može dovesti i do potpunog sloma evra kao valute.

“Situacija je zaista dramatična i danas sam imao razgovore sa nekima od predstavnika EU parlamenta obje grupacije koji ni sami još ne znaju u kom će ovo smjeru ići”, rekao je Aćimović.

Opcija za “izlazak” Britanije iz EU pobijedila je na referendumu sa 51,9 posto u odnosu na “ostanak”, koji je dobio 48,1 posto glasova. Britanija će postati prva zemlja koja će napustiti članstvo u EU.

KOMENTARI