Amila Jusufbegović: Vrijeme je da naučeno pokažem i na međunarodnoj sceni

Homeinmedia danasUncategorized

Amila Jusufbegović: Vrijeme je da naučeno pokažem i na međunarodnoj sceni

Čuvar sahadžijskog zanata: Za Lipšu su svi čuli

Sa još nenavršenih 16 godina života Amila Jusufbegović, djevojčica iz sarajevskog teniskog kluba Winner od 2. juna ove godine u Banja Luci igrat će svoj prvi profesionalni teniski turnir u životu.

Ova mlada nada bosanskohercegovačkog tenisa u 2018. godini osvojila je državno prvenstvo BiH u kategoriji do 16 godina, ali i međunarodni turnir IMG discovery open u Dubrovniku.

Nakon ovako zapaženih rezultata logičan slijed događaja bio je i ulazak u profesionalne vode. Međutim, put do prvog profesionalnog turnira u karijeri i sve ono što slijedi u narednom periodu za Amilu i njene najbliže nisu bili nimalo lagani.

“Tenis je moja najveća ljubav. Treninzi znaju biti jako naporni, ali kada volite nešto, onda nema prepreka i ništa nije teško”, kaže Amila.

Kao što je slučaj i sa ostalim sportovima, ni talentirani teniseri nemaju odgovarajuću podršku vlasti, pa je za Amilu svaki odigrani turnir zapravo plod odricanja njene porodice i najbližih prijatelja.

"Za sve moje dosadašnje uspjehe najviše je zaslužan moj otac Damir, ujedno i moj trener. Ne mogu izostaviti ni Ismara Gorčića i kondicionog trenera Adija Halepovića. Međutim, sada smo u fazi kada je potrebno ono naučeno pokazati i na međunarodnoj sceni. A, za sve to su potrebna finansijska sredstva koja za naše prilike i nisu mala", pojašnjava Amila.

Odlazak na turnir u Banja Luku također su isfinansirali Amilini roditelji, ali ovaj put je imala i pomoć kojoj se nije nadala, ali koja joj je umnogome olakšala prvi korak ka profesionalnoj sceni.

"Do sada nisam imala nikakvu pomoć osim podrške roditelja. Bila sam ugodno iznenađena Općinom Centar i načelnikom Nedžadom Ajnadžićem koji je izdvojio finansijska sredstva za pripreme i treninge. Ovim putem se iskreno zahvaljujem i obećavam da ću dati sve od sebe da opravdam povjerenje ove lokalne zajednice. Također, za turnir u Banja Luci sam dobila i opremu proizvođača...... i zahvaljujem se i sponzoru na ukazanom povjerenju", dodaje Amila.

S obzirom da u narednom periodu ovu mladu nadu očekuje niz turnira, ali možda i najvažnije, odlazak u Sjedinjene Američke Države na IMG discovery program koji je izborila osvajanjem turnira u Dubrovniku, za nadati se da će država stati iza ove teniserke kako bi u narednom periodu pored Damira Džumhura i Mirze Bašića Bosna i Hercegovina imala još jednog dostojnog ambasadora na svjetskoj teniskoj sceni.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0