Amir Hadžiahmetović: Igrao sam u najvećem bh. klubu, sa BiH želim otići na EURO ili Svjetsko prvenstvo 

HomeSport

Amir Hadžiahmetović: Igrao sam u najvećem bh. klubu, sa BiH želim otići na EURO ili Svjetsko prvenstvo 

Lista slobodnih bh. igrača: Bešić i Lulić na vrhu

Bh. reprezentativac Amir Hadžiahmetović (25) i prvotimac Konyaspora govorio je u velikom intervjuu za zvaničnu stranicu Fudbalskog saveza Turske.

Amir je na početku razgovora kazao da se rodio u danskom gradu Nexo i da je tu živio do svoje 12. godine.

Članovi njegove porodice izbjegli su u Dansku za vrijeme rata u BiH, a 2009. godine se bh. reprezentativac sa porodicom vratio u našu državu.

“Nije se bilo teško zaljubiti u fudbal kao dječak u Nexöu. Sa mojom braćom i prijateljima igrali smo fudbal po cijeli dan u školi, na ulici i na terenu. Počeo sam u lokalnom klubu kada sam imao pet godina i od tada nikad nisam prestao igrati i voljeti fudbal”, kaže Amir i nastavlja:

“Kada sam sa se 12 godina preselio iz Danske u Bosnu, dogodila se velika promjena u mom životu. U početku nije bilo lako. Po pitanju škole i fudbala kod ljudi dviju zemalja vladao je potpuno drugačiji mentalitet. Otac je mene i moju braću odveo u najveći klub u BiH. Svi smo igrali u nižim sastavima Željezničara u različitim kategorijama. Moja braća su napustila fudbal prije nego što su postali profesionalci, ali su i oni imali talenta biti fudbaleri. Mislim da sam puno naučio iz njihovih grešaka. Mogu reći da su najveći problem u BiH infrastruktura i finansije.”

Foto: Konyaspor

Hadžiahmetović je za prvi tim Želje debitovao sa 17 godina, dok je sa 18 godina napustio Plave i potpisao za Konyu.

“Biti profesionalac sa 17-18 godina nije bilo lako. Srećom moj trener u mladoj reprezentaciji bio je trener i tu je započela i moja profesionalna karijera. Odradio sam veoma dobar posao u sezoni 2014-2015. U drugoj polovini sezone borio sam se da uđem u prvih 11. Bio je veliki uspjeh za ekipu završiti sezonu na drugom mjestu i plasirati se u Europu. Bili smo veoma blizu da postanemo prvaci te sezone”, ističe Amir i osvrće se na prelazak u Konyu.

“Prije svega, jako je teško preći u inostranstvo iz bosanskohercegovačke lige. To je nešto što većina igrača ne uspijeva postići u svojim karijerama. Zahvalan sam što sam to uspjela postići u tako ranoj dobi. Imao sam 18 godina kada sam došao u Konyu. Nekoliko mjeseci prije transfera pratio me Konyaspor i imao sam sreću da sam tada igrao dobro. U prvoj sezoni smo završili na trećem mjestu u ligi. Bio je to najviši plasman u historiji Konyaspora, a borba za vrh Superlige bila je nevjerojatna. Bio je to definitivno novi korak u mojoj karijeri.”

Sezonu 2016. / 2017. Amir nikada neće zaboraviti jer je Konya tada osvoila Kup. Ipak, narednih sezona bh. reprezentativac je imao mnogo problema sa povredama, a u nekoliko navrata je igrao i za mladi tim Konye.

“Imao sam mnogo problema s povredama tokom dvije sezone. Zato nisam puno igrao. U utakmicama koje sam igrao igrao sam sa velikim bolovima u preponama. Ali to je fudbla. Nekada se digneš, a nekada padneš. Kad nisam bio povrijeđen, naš trener me nije uvrstio u sastav. To je bio razlog zašto sam igrao u mladom timu Konye. Zamolio sam svoj klub da mi dopusti da igram u U21 timu bih mogao povratiti svoju formu. To ipak nije bila laka odluka, ali ponekad je to odluka koju trebate donijeti kako biste pokazali da ste spremni i da ćete uspjeti. U tom periodu mislim da sam puno ojačao kao igrač i karakterno”.

Amir je za A selekciju BiH debitovao 2020. godine protiv Italije i kaže da je to bio njegov san.Hadžiahmetović je prokomentarisao i tekuću sezonu u turskoj Superligi. Konya je na sjajnom trećem mjestu i izvjesno je da će se plasirati u Europu.

“Rekao bih da je ovo najbolja sezona u historiji kluba do sada. Nadam se da ćemo ligu završiti na najboljoj poziciji u našim preostalim utakmicama bez ikakvih prepreka. Naša ekipa je obavila nevjerojatan posao zahvaljujući treneru İlhanu Palutu i njegovim saradnicima. Mislim da imamo dobru priliku da završimo na drugom mjestu u ligi. Dat ćemo sve što možemo da se to dogodi.”

U posljednje vrijeme se sve češće piše o odlasku Amira u talijanski Udinese, a naš reprezentativac je nedavno produžio ugovor sa Konyom do ljeta 2024. godine.

“Samo želim da kada odem iz kluba Konya zaradi od mene. To je glavni razlog zašto sam potpisao novi trogodišnji ugovor. Ovo je klub koji me učinio igračem i moram ga poštivati. Ovdje sam postao bolji fudbaler i bolja osoba. Jedino pošteno je da klub unovči moj transfer. Ne želim ići kao slobodan igrač”, kaže Amir i dodaje:

“Jako volim ljude u Konji. Usrećuju me gdje god idem i puni su poštovanja. Moj život u Konji je stvarno miran. Pokušavam se skoncentrirati na fudbal, a najviše vremena provodim na treningu ili družeći sa svojim saigračima.”

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Jedna od tema intervjua je bila i Amira buduća karijera.

“Ima još toliko toga što želim postići u svojoj karijeri. Nadam se da će moj sljedeći korak biti igranje u jednoj od najjačih pet liga u Europi. Imam i veliki san o reprezentaciji Bosne i Hercegovine, a to je otići na Europsko ili Svjetsko prvenstvo.”

Hadžiahmetović je govorio i o svojim sportskim idolima.

“Toliko mi nedostaje gledati Iniestu i Xavija. Gledao sam svaku utakmicu koju su igrali. Michael Jordan i Kobe Bryant bili su nevjerojatni sportaši sa vrlo jakim načinom razmišljanja. Također ih uzimam za primjer.”

Amir je na kraju razgovora istakao da su za njega najbolji igrači u Turskoj Edin Višća i Anthony Nwakaeme iz šampiona Trabzona te saigrači Ibrahim Šehić i Abdulkerim Bardakci. Također, otkrio da je mu je hobi igranje FIFA i Uno, a prisjetio se i tragično nastradalog saigrača iz Konye Ahmeta Calika.

“Izgubili smo dobrog prijatelja kao što je Ahmet Çalık. Bio je najpristojniji čovjek kojeg sam upoznao u životu. Zaista nam je žao i nedostaje nam. Bilo nam je veoma teško bez njega. Želim strpljenje i saučešće njegovoj obitelji. Nikada ga neću zaboraviti i on će uvijek biti u mom srcu.”

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: