instant fap
Naslovnicainmedia danas

Ammar Horozović kreće na put po novo zlato

Ammar Horozović kreće na put po novo zlato

Ammar Horozović, učenik “Richmond Park“ koledža iz Bihaća, osvojio je zlatnu medalju u decembru prošle godine na BOSEPO naučnoj olimpijadi u Sarajevu u kategoriji energetike. 

Stručni žiri visoko je ocijenio njegov projekt “Blinding Lights“, koji se temelji na solarnim roletnama koje proizvode struju pomoću sunčeve energije, a koji mu je osigurao i učešće na prestižnim međunarodnim takmičenjima.

Vizija budućnosti

Jedno od takmičenja koja očekuju Ammara je International Greenwich Olympiad (IGO), koje se održava u Londonu, a traje od 8. do 15. juna, na koje putuje s još nekoliko učenika iz BiH. Ubrzo po povratku iz Londona očekuje ga takmičenje China Adollescents Science and Technology Inovation Contest (CASTIC), koje će se održati u Kini u julu.

– Moji roditelji se bave stolarijom pa, s obzirom na to da sam odmalena u tome, dobio sam ideju da napravim inovaciju koja bi bila povezana upravo s tim poslom. Tako se rodila inspiracija i tako su nastale i solarne roletne – objasnio je Horozović.

Roletne koje koriste sunčevu energiju. Facebook

Ovaj mladić postavio je visoke ciljeve za budućnost, a iz toga se vidi ljubav koju su mu usadili njegovi roditelji prema ovoj branši.

– Kada je u pitanju budućnost, moja vizija je da diplomiram građevinu u Ljubljani i nastavim biznis svojih roditelja, tačnije bavim se građevinom i stolarijom. Što se tiče ovog projekta, cilj mi je da ga realiziram, patentiram i plasiram u proizvodnju, kao i na tržište – kazao je Horozović.

Samo početak

Objasnio je da takmičenje nastavlja s istim projektom, a za pripremu i usavršavanje mu je bilo potrebno otprilike pet mjeseci.

– Jedan od mojih planova je smisliti još neki projekt koji će se, vrlo vjerovatno, vezati uz istu oblast, ali ne nužno. Ova pobjeda je samo početak, ja ću se i dalje profesionalno razvijati kroz ovakva takmičenja – objasnio je Horozović.

Najveća inspiracija

– Najviše me podržavaju moji roditelji, a ujedno su i moja najveća inspiracija. 

Oni su bili uz mene u svakoj fazi izrade projekta, pomagali su mi u bilo koje doba dana ako sam to zatražio od njih – istaknuo je Horozović. 

KOMENTARI