instant fap
NaslovnicaUncategorized

Atom rascijepljen na dva djela i ponovo sastavljen

Atom rascijepljen na dva djela i ponovo sastavljen

Naučnici Univerziteta u Bonu uspjeli su da rascijepe atom na dva djela, razdvoje te djelove i potom ponovo sastave atom uz pomoć kvantne mehanike.

Riječ “atom” bukvalno znači “nedjeljiv”, međutim kvantna mehanika omogućava cjepanje atoma i ponovo sastavljanje na način koji se upoređuje sa zracima svjetlosti, prenosi Smedia.rs.

Na pomen djeljenja atoma pomisli se obično na nuklearnu fiziku ili radijaciju, međutim ovo je potpuno drugačiji proces. Zakoni kvantne mehanike dozvoljavaju da nešto postoji u nekoliko različitih stanja odjednom. Na tome je bio zasnovan eksperiment “duplog cjepanja”.

Naučnici su uspjeli da jedan atom drže na dva odvojena mjesta, udaljena više od 10 mikrometara, što je stoti dio milimetra. To je ogromna razdaljina za atom. Nakon toga, atom je vraćen u prvobitno stanje neoštećen. Ovakvi kvantni efekti mogu se javiti samo pri najnižim temperaturama i uz veoma pažljivo rukovanje.

“Značaj cijepanja atoma je u sljedećem: zato što su dvije polovine ponovo sastavljene, one mogu da naprave kontakt sa susjednim atomima na svojoj lijevoj i desnoj strani i onda to podjeliti. Ovo omogućava malim mrežama atoma da simuliraju i kontrolišu stvarne sisteme” – rekao je vođa istraživanja dr Andrea Alberti

( Tehnologija.me )