instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Azra i Alma su opomena da nas bahati vozači moraju prestati ubijati na pješačkim prelazima i trotoarima

Azra i Alma su opomena da nas bahati vozači moraju prestati ubijati na pješačkim prelazima i trotoarima

Roditeljima doktorica Azre Spahić i Alme Suljić, koje je automobilom na trotoaru usmrtio Armin Berberović vozeći pijan i bez vozačke dozvole, ništa ne može ublažiti bol i pružiti utjehu. Tragediju i gubitak koji svakodnevno žive žele zadržati samo za sebe i potruditi se da nijedan roditelj više ne izgubi dijete na ovaj način. 

Nadaju se da je prvi korak ka sprečavanju sličnih situacija i spomen-ploča njihovim ubijenim kćerkama. Danas otkrivena spomen-ploča, čiju je izradu finansirao Grad Sarajevo, treba da bude opomena svima nama, svim vozačima, ali ponajviše vlastima. 

Majka Alme Suljić Adela Suljić rekla je kako spomen-ploča nije napravljena zbog njih, već zbog ostalih građana. 

„Nije napravljena da nas porodice podsjeća na našu tragediju, mi našu tragediju proživljamo svaki dan, svaki sat, svaku minutu. Ova spomen-ploča treba da služi kao podsjetnik svima nama, svim građanim Bosne i Hercegovine da budemo svjesni problema u našem društvu, da detektujemo te probleme, uradimo sve što je u našoj moći da pokušamo promijeniti ove stvari“, kazala je Suljić. 

Dodala je da se nada da će građani biti svjesni ozbiljnosti u saobraćaju. Uputila je poziv svim vozačima. 

„Da ne sjedmao pijani i drogirani za volan, da ne vozimo preko ograničenja brzine da se ovaklve stvari ne bi dešavale. Ova ploča, prije svega, treba da osvijesti sve nas u Bosni i Hercegovini. Naše političke stranke treba da se udruže, da im ovo bude motiv i pokretač da urade dugo najavljivane promjene zakona o sigurnosti u saobraćaju, da se kazne povećaju i da sve bude rigoroznije i ozbiljnije. Nadam se da će svako ko prođe ovom ulicom i pogleda ovu ploču da će se sjetiti tragedije i sjetiti pravih vrijednosti u životu“, poručiča je Almina majka. 

Veliki broj građana, kolega, studenata i profesora položio je cvijeće i vijence, još jednom sjećajući se ubijenih doktorica. Njihovim roditeljima svako ročište je podsjećanje na bol i noć u kojoj su udarene na pješačkom prelazu. 

„Znate da smo u sudskom procesu gdje moramo prolaziti kroz našu tragediju i dokazivati nešto što je toliko jasno i čisto kao suza. Nadam se da će počinilac dobiti maksimalnu moguću kaznu kao opomenu budućim eventualnim počiniocima. Svjedoci smo da skoro svakodnevno imamo veću ili manju tragediju na našim ulicama. Vrijeme je da se tome stane ukraj, uličnim trkama, uličnim kabadahijama, vozačima bez vozačke dozvole, u vozačima pod uticajem alkohola i narkotika, da uvijek to zlo pobijedimo i da se ovakve stvari ne dešavaju“, rekao je Almin otac Edin Suljić. 

 Aida Spahić, majka ubijene Azre Spahić razočarana je što se nakon smrti njene kćerke ništa nije promijenilo. 

„Ja sam sinoć bilo na mjestu kod vječne vatre gdje je udarena žena, mogla sam to biti ja. To bi bila krasna poruka za svijet. Kćerka pa ona u Sarajevu na trotoaru u Sarajevu, jel de. Mislite vi, borite se vi novinari, imate najveću snagu, mi roditelji nemamo, ja nemam snage, ja sam u svom bolu i tuzi. Užasnuta sam zakonodavstvom koje je nula, kazne propisane nula, ubica da može imati puno prekršajnih naloga za vožnju bez vozačke dozvole kao što je Berberović. Bez vozačke i sa puno izdatih prekršajnih naloga, je l to moguće? Ohrabruju ga da vozi, ja nemam riječi, užasnuta sam državom i sistemom u kojem živimo u pogledu saobraćaja“, rekla je Azrina majka. 

I gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pozvala je nadležne da reaguju i spriječe slične situacije.  

„Današnji osmi mart, kada slavimo hrabrost, dobrotu i prava žena u BiH, i širom svijeta, posvećujemo doktoricama koje bi da nisu ubijene na ovom mjestu spasile hiljade ljudskih života. Danas, šaljemo jasan glas iz Sarajeva, pozivamo sve one koji mogu nešto učiniti i koji su nadležni da ovo društvo učine sigurnijim, da urade sve što mogu jer naši građani i generacije koje dolaze to zaslužuju“, poručila je gradonačelnica Sarajeva. 

Armin Berberović je prvobitno priznao krivicu za saobraćajnu nesreću, da bi se tokom suđenja izjasnio da nije kriv. 

KOMENTARI