instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

BAJRAMSKA POSJETA AHMETU ef. RAHMANOVIĆU

BAJRAMSKA POSJETA AHMETU ef. RAHMANOVIĆU

Neko je mudro kazao da Bajram nije Bajram onoliko koliko se mi radujemo, nego onoliko koliko u njemu druge ljude obradujemo.

Upravo sa takvom namjerom je nekoliko sanskih imama predvođenih glavnim imamom, Mirzom ef. Žerićem, posjetilo svoga bolesnog kolegu i dugogodišnjeg imama prijedorskog Medžlisa, Ahmeta ef. Rahmanovića.

Ahmet ef. je jedan od onih čestitih imama koji su u službi i hizmetu islamu i muslimanima ostavili veliki trag.
Odmah po okončanju agresije vraća se sa svojim džematlijama u Lušci Palanku, gdje radi na formiranju isturenog prijedorskog Medžlisa, s obzirom da povratak u Prijedor tada još nije bio moguć.

Među prvima radi na organizovanju povratka Prijedorčana u njihove zavičajne džemate, istovremeno radeći na organizovanju brojnih kolektivnih dženaza za ekshumirane šehide Prijedora.

Tih, skroman i nenametljiv, a istovremeno odvažan i dostojanstven, brojnim ožalošćenim i unesrećenim bivao je ‘adresa’ za utjehu i podršku, mladim kolegama uzor u službi.

Do proljetos je radio kao imam u prijedorskom džematu Zagrad, kada ga teška bolest ‘vezuje’ za invalidska kolica.
Od tada Ahmet ef. sa svojom hanumom boravi kod sina u našem Sanskom Mostu.

Iako veoma spor, njegov oporavak je primjetan, a ono što je svojevrsni i medicinski fenomen je činjenica da je Ahmet ef., od posljedica moždanog udara, u potpunosti zaboravio latinično pismo i slova, ali kur'anske harfove nije.

Gdje god mu u Kur'anu pokažem prstom reaguje i išareti mi da zna pročitati, međutim, latinično pismo je u potpunosti zaboravio i moraćemo krenuti od ‘A’, ali i to ćemo mi svladati, ako Bog da”, kazuje njegov sin Mevludin koji nad bâbinim oporavkom bdije kao najbrižnija mati nad bolesnim djetetom.

Sa dobrim Ahmet ef. smo se selamili pred podne-namaz, uz dove da mu Svevišnji podari sabur u bolesti i uspješan oporavak.

KOMENTARI