instant fap
NaslovnicaMagazin

Baklava sa makom

Baklava sa makom

Potrebno:

* 500 g jufke za baklavu
* 150 g maka
* 150 g oraha
* 300 g šećera
* 1 kesica cimeta
* 1 kesica vanilin-šećera
* 0,5 l vode
* 1 limun
* ulje

Priprema:

Skuhati sirup od 300 g šećera i 0,5 litara vode. Dodati kesicu vanilin-šećera i sok od jednog limuna. Ostaviti da se sirup prohladi. Pomiješati mak, orahe i cimet. U dobro nauljen pleh staviti dvije jufke poprskane mješavinom vode i ulja. Jufke posipati nadjevom od maka. Redati naizmjenično nauljene jufke i nadjev sve dok ima sastojaka. Odozgo idu jufke.

Baklavu isjeći oštrim nožem na kocke, preliti uljem i staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni. Peći oko 50 minuta. Nakon toga, baklavu preliti prohlađenim sirupom i vratiti u isključenu rernu još 15 minuta. Ohladiti i služiti.

KOMENTARI