instant fap
NaslovnicaMagazin

Banjalučki genije: Na bod do titule prve harmonike svijeta

Banjalučki genije: Na bod do titule prve harmonike svijeta

Na takmičenju, koje je održavano od 2. do 9. maja u njemačkom gradu Klingental, pod nazivom 53. Internationaler “Akkordeon- wettbewerb”, učestvovalo je oko 20 najboljih harmonikaša uzrasta od 12 do 15 godina iz cijelog svijeta. Pobjeda je Radovanu Ivanoviću izmakla za bod i otišla u ruke jednom Kinezu.

Harmonika je moja velika ljubav. To je instrument sa kojim odrastam i od kojeg planiram da živim i gradim svoju karijeru. Već mi je donijela brojne pobjede, a nadam se da mi najbolje tek predstoji.

Riječi su to četrnaestogodišnjeg virtuoza na harmonici Radovana Ivanovića, koji je svoj neosporni talenat i trud dokazao po ko zna koji put osvojivši drugo mjesto na svjetskom takmičenju harmonikaša u Njemačkoj.

Na takmičenju, koje je održavano od 2. do 9. maja u njemačkom gradu Klingental, pod nazivom 53. Internationaler “Akkordeon- wettbewerb”, učestvovalo je oko 20 najboljih harmonikaša uzrasta od 12 do 15 godina iz cijelog svijeta.

Pobjeda je ovom Banjalučaninu izmakla za bod i otišla u ruke jednom Kinezu.

– Nijanse su odlučivale. Kina je odnijela pobjedu razlikom od 0,19 bodova. Pored Kine, učestvovale su i Njemačka, Rusija, Poljska, Češka, Ukrajina, Italija, Hrvatska i brojne druge zemlje. Bilo je to jedno divno iskustvo, za koje sam se spremao više od šest mjeseci. Uporno sam vježbao, kako sa mojim profesorom Savom Čovičkovićem, tako i sa drugim profesorima kod kojih sam išao u Bijeljinu na dodatne pripreme – priča Ivanović.

Kaže da je takmičenje organizovano u dvije etape, a svirao je ukupno 30 minuta.

– Bile su to zahtjevne kompozicije za akademiju. Svirao sam Skarletijeve sonate, Burlešku, Baha i Božanić tokatu. Bio sam ponosan kad su mi čestitali čuveni svjetski profesori harmonike, ali i uzbuđen burnim aplauzom u prepunoj dvorani – rekao je Ivanović.

Dodaje da mu je ovo drugo učešće na svjetskom takmičenju harmonikaša u njegovoj kategoriji.

– Harmonikom se bavim od pete godine. Sada sam učenik šestog razreda Osnovne muzičke škole “Vlado Milošević”. Moji uspjesi su počeli prije četiri godine kada sam osvojio prvo mjesto na republičkom takmičenju. Odmah nakon toga zauzeo sam i prvo mjesto na međunarodnom takmičenju u Kragujevcu, da bih na dva svjetska takmičenja bio na drugom mjestu. Zadovoljan sam, jer je riječ o bitnim takmičenjima, na kojima učestvuju najbolji harmonikaši iz čitavog svijeta. Drugo mjesto smatram velikim uspjehom – kaže ovaj ambiciozni Banjalučanin.

Iako mlad, već se može pohvaliti solističkim koncertom održanim prošle godine u Banskom dvoru, o kojem se još priča.

– Planiram da završim srednju muzičku školu, ali i akademiju. Želim jednog dana da i sam prenosim svoje znanje na druge, ali i da osvajam brojna priznanja i nagrade – poručuje Ivanović.

Ponos

Radovanov otac Bogdan Ivanović ističe da je ponosan na sina i da će nastaviti da ga podstiče na nove uspjehe.

– On je jako vrijedan. Ponekad mi bude žao stvari kojih se mora odreći u korist stalnog vježbanja, ali on se ne žali – rekao je ponosni otac.

Izvor mojabanjaluka.info

KOMENTARI