instant fap
NaslovnicaBiH

Bh. kuhari pokušat će oboriti Guinnessov rekord za najveću porciju ‘begove čorbe’

Bh. kuhari pokušat će oboriti Guinnessov rekord za najveću porciju ‘begove čorbe’

Najveća godišnja kuharska manifestacija u Evropi – Konferencija Udruženja svjetskih kulinarskih asocijacija, takmičenje Global Chef's Challenge ipokušaj obaranja Guinnessovog rekorda za najveću porciju “begove čorbe” bit će održano pred sarajevskim sladokuscima od 16. do 19. aprila.

Predsjednik Udruženja kuhara u BiH Nermin Hodžić kazao je da takmičenje kuhara traje tri dana u tri kategorije i to Global Chefs Challenge, Global Pastry Chefs Challenge i Young Chefs Challenge.

“Naime, juniori se takmiče 16., šefovi 17., a slastičari 18. aprila”, objasnio je.

Istakao je da će na takmičenju učestvovati oko 80 učesnika iz 15 zemalja svijeta, a da je glavni cilj ovog projekta doprinos izgradnji brenda BiH kao jedinstvene gastro-turističke destinacije.

“Drago nam je da će Sarajevo biti domaćin ovako velike manifestacije, budući da smo najmlađa članica Svjetske organizacije kuharskih udruženja (WACS)”, kazao je.

Udruženje kuhara će također 17. aprila pokušati oboriti Guinnessov rekord u pravljenju najveće porcije “begove čorbe”.

Odgovorni kuhar je Zaim Merdan koji je kazao da će se čorba kuhati u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara, što će dati oko 15.000 porcija koje će se dijeliti građanima i gostima, a dio će se donirati i narodnim kuhinjama. Rekord koji se treba oboriti je 4.026 litara.

Kazao je da je recept za čorbu 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.

“Razlog što smo izabrali ‘begovu čorbu’ je što želimo njegovati tradiciju bosanske kuhinje koja se gotovo svela na pite i ćevape”, poručio je.

Garancije da će čorba biti kvalitetno izmjerena daje Rol Vaga iz Kiseljaka koji svoje stručnjake uključuju da bi se ispoštovali standardikoje traži Guinness.

Treći dio ove manifestacije je konferencija Kuharske evropske asocijacije koja će biti održana u Sarajevu 17. aprila, a koja se nastavlja 18. aprila kada će sa članovima ove asocijacije obići znamenitosti u Mostaru, Buni, Počitelju i Međugorju.

KOMENTARI