instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Biciklisti iz cijele BiH u nedjelju posjećuju nekropole stećaka Bečani i Olovci

Biciklisti iz cijele BiH u nedjelju posjećuju nekropole stećaka Bečani i Olovci

Ovaj se vikend nastavlja s realizacijom projekta “Biking and Heritage for Bosnia and Herzegovina”, koji se realizira grant sredstvima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Nakon što je prošlog vikenda zbog loših vremenskih uvjeta otkazan posjet Blidinju i Kupresu za ovu je nedjelju predviđeno druženje u Šekovićima i Kladnju. U sklopu vožnje posjetit će se nekropole stećaka Bečani i Olovci, a ukupna dužina ture iznosi 35 km.

Detalji ture mogu se pogledati nahttps://www.runtastic.com/en/routes/rogatica-pale

Sredstvima Ambasade SAD-a osiguran je prijevoz za po 10 osoba s biciklima iz Mostara, Sarajeva i Vlasenice, a ostali koji žele sudjelovati trebaju osigurati vlastiti prijevoz.

Inače, projekt realizira Brdsko-biciklističko udruga MTBA iz Mostara u suradnji s Udrugom za promociju biciklizma „Hercegovina Bike“, MTBA Sarajevo te Biciklističkim klubom „KPL Vlasenica“.

Njegova osnovna svrha je promocija zajedničkih kulturnih vrijednosti naroda Bosne i Hercegovine u cilju međuetničkog pomirenja.

U sklopu projekta, mladi iz više gradova će u razdoblju od 15 mjeseci  biciklima posjetiti dvadeset općina širom Bosne i Hercegovine u kojima se nalaze stećci nominirani za UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Tom će se prigodom mladi upoznati s kulturno-povijesnim naslijeđem Bosne i Hercegovine i družiti sa svojim vršnjacima iz drugih gradova.

Kako ističu organizatori, projektom se želi obilježiti dvadeset godina mira u Bosni i Hercegovini, odnosno dvadeset godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je, po Anexu 8, osnovana Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, čiji će predstavnici također sudjelovati u ovom projektu.

Nakon okončanja biciklističkih posjeta bit će izrađena web i mobilna aplikacija sa interaktivnim mapama svih lokacija koje se nalaze pod zaštitom UNESCO-a u BiH i koja će biti dostupna putem „Google Play store“. Ove mape bit će tiskane i distribuirane putem turističkih ureda u svrhu promocije i kreiranja turističke ponude čime se želi postići održivost ovog projekta.

KOMENTARI