instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Biciklisti vozili maraton od Bihaća do Sarajeva u čast Alije Izetbegovića

Biciklisti vozili maraton od Bihaća do Sarajeva u čast Alije Izetbegovića

Povodom 14. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, grupa biciklista rekreativno biciklističkog kluba “Japod“ Bihać organizovala je dvodnevni biciklistički maraton od Bihaća do Sarajeva.

U Sarajevo su stigli jučer u poslijepodnevnim satima, nakon čega su posjetili šehidsko mezarje Kovači, mezar prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića i Muzej “Alija Izetbegović”.

Učesnike ovog već sada tradicionalnog maratona dočekao je direktor JU Muzej “Alija Izetbegović“ Adnan Žiško.

Tokom posjete mezaru Alije Izetbegovića, Ahmet Alibabić, predsjednik rekreativno biciklističkog kluba “Japod“ Bihać, za AA je kazao da je ovo njihov četvrti maraton organizovan u povodu godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH.

“Već četvrti put organizujemo biciklistički maraton na relaciji Bihać – Sarajevo. Maraton traje dva dana. Sutra ćemo prisutvovati i obilježavanju godišnjice, položiti cvijeće na mezar i odati počast rahmetli predsjedniku Izetbegoviću”, kazao je Alibabić.

Istakao je da se ideja o održavanju pomenutog maratona rodila među samim članovima rekreativno biciklističkog kluba “Japod” kako bi se na ovaj način, kako je rekao, prisjetili lika i djela rahmetli Alije Izetbegovića.

“Ideja je potekla od nas samih članova kluba koji su i sami patriote, prošli su ta ratna dešavanja. Ideja nas je potakla da organizujemo maraton i svake godine nam se pridružuju i ostali. Ove godine pridružili su nam se biciklisti iz Ključa, dok su prošle godine bili biciklisti iz Bužima”, rekao je Alibabić.

Grupa biciklista je vozila maraton dug 310 kilometara od Bihaća do Sarajeva.

Inače, članovi biciklističkog kluba su bivši pripadnici Armije BiH, nosioci najviših vojnih priznanja Armije BiH i istaknuti patrioti.

Prva etapa maratona se sastojala od prelaska relacije od Bihaća do Jajca gdje su učesnici prenoćili da bi sutradan nastavili vožnju prema Sarajevu.

Ista grupa biciklista danas će, na 14. godišnjicu smrti Alije Izetbegovića, položiti cvijeće i odati počast rahmetli predsjedniku Izetbegoviću.

KOMENTARI