instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Bićo: Jesenja sjetva pšenice najskuplja u historiji BiH, na proljeće eksplozija cijene brašna

Bićo: Jesenja sjetva pšenice najskuplja u historiji BiH, na proljeće eksplozija cijene brašna

– Jesenja sjetva je najskuplja u historiji Bosne i Hercegovine – kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Ovu svoju tvrdnju Bićo potkrepljuje egzaktnim podacima.

– Sjetva pšenica, koja je najzastupljenija tokom jeseni, prošle godine koštala je 1.019 KM po hektaru. Ta cijena odnosila se na sjeme, zaštitu i đubrivo bez troškova goriva i ostalih stavki. Ove jeseni cijena je dostigla nevjerovatnih 2.200 KM za ove tri stavke – kaže Bićo.

Sve će ovo na kraju biti fakturisano na račun građana koji se skoro svakodnevno “bombarduju” novim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica.

– Nije davna prošlost kada je vreća brašna od 25 kilograma bilia 13, 14 KM. Sada je nakon ovogodišnje serije poskupljenja skoro 25 KM, a na proljeće možemo očekivati da pređe i 30 KM. Automatski to povlači za sobom poskupljenje hljeba, peciva, tjestenine….

To je neminovno, jer će otkup biti skuplji. Skoro sve što se koristi u stjetvi pšenice, znači sjemena, mineralna đubriva i zaštita se uvozi, a cijene za pojedine stavke otišle su i do 400 posto – ističe Bićo.

Naš sagovornik smatra da država mora stati iza poljoprivrednika.

– U suprotnom nam se loše piše. Neka dižu podsticaje. Evo, za budžet FBiH za 2022. godinu planira se odvojiti 150 miliona KM za poljoprivredu.

Nadam se da će budžet, kada se nađe u Parlamentu FBiH, biti i usvojen, čime bi poljoprivredni sektor dobio neophodna sredstva za samo postojanje. Država mora zaštititi domaću proizvodnju – poručuje Bićo.

KOMENTARI