instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Biden uoči sastanka s Putinom: Autokratska Rusija je slabija nego što se čini

Biden uoči sastanka s Putinom: Autokratska Rusija je slabija nego što se čini

Američki predsjednik Joe Biden govorio je o sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te je poručio kako se u ovom trenutku Rusija čini znatno slabijom nego što se to predstavlja u javnosti.

Uoči sastanka s Vladimirom Putinom u Ženevi, koji bi se trebao održati 16. juna, američki predsjednik govorio je o brojnim problemima u odnosima između dvije sile.

Na pitanje kako je moguće da Putin bez problema vlada Rusijom od 1999. godine te da se nakon toliko godina njegova politika nije promijenila, Biden je naglasio kako ima jednostavan odgovor na to.

“On je Vladimir Putin. Autokrate imaju ogromnu moć i ne moraju odgovarati javnosti za sve ono što rade”, rekao je Biden.

Osvrnuo se Biden i na trenutnu situaciju u Rusiji te je posebno govorio o ekonomskoj situaciji. Američki predsjednik istakao je kako je ruska ekonomija 13 puta manja od SAD-a, što je čini slabijom nego što se čini.

“Rusija ima svoje probleme. Bavi se svojom ekonomijom kao i pandemijom koronavirusa. Ne bavi se samo Sjedinjenim Američkim Državama i Evropom, već i Bliskim istokom. Rusija se uključila u neke aktivnosti za koje vjerujemo da su u suprotnosti s međunarodnim normama”, ističe američki predsjednik.

Na kraju press konferencije Biden je govorio i o trenutnim problemima između dvije zemlje koji se vežu za cyber napade na američke kompanije. Američki predsjednik je ponovio kako je nazvao Putina i prije izbora te mu je rekao kako će provjeriti da li je Putin bio umiješan u cyber napade.

“Imao sam pristup sigurnosnim podacima i provjerio sam sve. Putin je bio umiješan u te aktivnosti”, rekao je Joe Biden.

KOMENTARI