instant fap

BiH i zvanično u MeteoAlarmu: Od danas nismo više siva mrlja na mapi Evrope

BiH i zvanično u MeteoAlarmu: Od danas nismo više siva mrlja na mapi Evrope

Federalni hidrometeorološki zavod Sarajevo i Republički hidrometeorološki zavod Banja Luka danas su zvanično počeli aktivnosti u MeteoAlarmu, dok su u prethodnom razdoblju oba zavoda završila sve tehničke pretpostavke potrebne za MeteoAlarm.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić kazao je da je MeteoAlarm jedna od najsvjetlijih tačaka koje su imali u dosadašnjoj saradnji.

“MeteoAlarm je jedna jako značajna aktivnost, koja se provodi na širem regionu, i u koju su uključene sve zemlje koje razvijaju svoj hidrometeorološki sistem”, pojasnio je Agić.

Prema njegovim riječima, MeteoAlarm je jedan jako dobar, kvalitetan alat, materijal kojim će i BiH dobiti poseban stepen sigurnosti.

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić na svečanoj ceremoniji je kazao da od danas BiH nije više “siva mrlja” na mapi Evrope nego dio porodice od 33 države koje svakodnevno izdaju upozorenja na opasne meteorološke pojave.

On je kazao da dva entitetska zavoda imaju dobru saradnju i uspješno realiziraju sve međunarodne obaveze.

“Ovaj projekat govori o jednoj dobroj saradnji. U narednom periodu moramo uložiti mnogo napora u cilju prevazilaženja dosadašnjih problema”, poručio je Bijedić.

Zamjenik direktora Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Igor Kovačić izrazio je zadovoljstvo zbog ulaska BiH u MeteoAlarm Evrope. Kako je kazao, današnji čin je proizvod rada dva entitetska hidrometeorološka zavoda, FHMZBiH i RHMZRS.

Prema njegovim riječima, priprema i realizacija projekta je trajala oko godinu i po dana.

“Za nas je to bio dug, ali na kraju, kada smo priveli kraju posao, i kratak period. Posao na tome nije završen, mi praktično tek sada počinjemo”, kazao je Kovačić.

Kako bi BiH u potpunosti ispunila očekivanja Evropske meteorološke zajednice, očekuje je težak rad sa civilnim zaštitama unutar entiteta, ali i sa stručnim službama Ministarstva bezbjednosti, kazao je Kovačić.

Naime, BiH je od danas uvrštena na mapu oficijelne web stranice MeteoAlarma koji pruža pravovremena upozorenja o potencijalno opasnim vremenskim pojavama u više od 30 evropskih država.

Govornici na svečanosti u sarajevskom UNITIC-u su ukazali na važnost početka programa MeteoAlarma u BiH, kazavši da je važan korak ovog projekta na smanjenju rizika od katastrofa koji će ujedno dati i dodatni doprinos postojećem sistemu za izdavanje informacija i upozorenja o vremenu u Bosni i Hercegovini, a ujedno i doprinijeti boljem pregledu opasnih vremenskih pojava u cijeloj Evropi.

Ured Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR) i Svjetska meteorološka organizacija (WMO) su implementacijom Projekta “Izgradnja otpornosti na katastrofe u zapadnom Balkanu i u Turskoj” dodijelili BiH sredstva za učlanjenje u program MeteoAlarma.

U projekt su, osim BiH, uključene Albanija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo i Turska. Članstvo BiH je započelo 1. januara 2013. godine.

KOMENTARI