instant fap
NaslovnicaBiH

BiH osvojila zlatnu medalju na Olimpijadi iz matematike u Antaliji

BiH osvojila zlatnu medalju na Olimpijadi iz matematike u Antaliji

Harun Hindija, učenik Tursko-Bosanskog koledža u Sarajevu osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike koja se proteklih dana odražala u turskom gradu Antaliji. Olimpijada je okupila preko 200 učesnika iz 22 države.ata info] 

“Ovo je veliki uspjeh za cijelu državu s obzirom da su tu bili drugi takmičari iz puno većih i razvijenijih zemalja od naše”, izjavio je Hindija po dolasku na aerodrom u Sarajevu.

Međunarodna olimpijada iz matematike održava se svake godine, a ovog puta takmičari su trebali riješiti po četiri zadatka u vremenskom periodu od četiri i pol sata.

“Prije svega, zahvaljujem se dragom Bogu na ovom uspjehu, zatim mojim roditeljima, školi i kolegama matematičarima koji su mi pomogli u mom radu. Moram naglasiti da država Bosna i Hercegovina i nadležna ministarstva nisu bila u mogućnosti finansirati naš odlazak na Olimpijadu, tako da nam je moja škola omogućila učešće. Činjenica da smo dva dana prije Olimpijade saznali da ipak idemo na takmičenje, dodatno govori o veličini uspjeha koji smo postigli”, istakao je u izjavi za Anadoliju, Harun Hindija.

Ukupno šest takmičara je predstavilo Bosnu i Hercegovinu na Olimpijadi u Antaliji: Harun Hindija koji je osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju, Ratko Darda i Hamza Merđžić sa osvojenom srebrenom odnosno bronzanom medaljom, te Sead Delalić, Vladimir Ivković i Ivan Bartolović koji su dobili pohvale.

“Naš Harun je osvojio zlatnu medalju i maksimalnih 40 bodova i ja mislim da je to prva zlatna medalja za Bosnu i Hercegovinu u kategoriji matematike. Harun je vrijedan i inteligentan učenik, mi smo mu dali dodatnu podršku i mogućnost da postigne ovakav uspjeh. Zamislite samo da je BiH na ovom takmičenju pobjedila jednu Englesku, Rumuniju, Francusku, Makedoniju i td.”, izjavio je za Anadoliju profesor Tursko-Bosanskog koledža Ali Lafcioglu.

KOMENTARI