instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Bivši pripadnici ISIL-a odmetnuli se u šume u okolini Maglaja, jedan uhapšen

Bivši pripadnici ISIL-a odmetnuli se u šume u okolini Maglaja, jedan uhapšen

Najmanje trojica naoružanih pripadnika selefijskog pokreta odmetnula se se šume nadomak sela Ošve kod Maglaja, javio jeŽurnal pozivajući se na izvore iz više policijskih izvora.

Među odmetnicima su i bivši pripadnici Islamske države koji su se nedavno vratili iz Sirije.

Prvi se odmetnuo Muhamed Tutmić, bivši pripadnik Islamske države koji hapšen i optužen zbog terorizma. On se nalazi pod mjerama zabrane, ali već sedam dana policijske agencije tragaju za njim. Policija sumnja da su mu se, tokom vikenda pridružili Adem Karamuja i Jasmin Batanović.

Karamuja je, također, povratnik iz Sirije koji je optužen za terorizam. Naime, tokom subote došlo je do svađe u selefijskoj zajednici u Ošvama, a sve u vezi sa korištenjem lokalnog vodovoda. Karamuja je tada zaprijetio neformalnom vođi ove zajednice Izetu Hadžiću da će zatrovati vodovod. Iste noći, na kuću Izeta Hadžića ispaljena su dva metka, a on je policijskim agencijama kazao da je neposredno prije pucnjave u vozilu koje je prolazilo u blizini prepoznao Adema Karamuju. Od tada, Karamuji i Jasminu Batanoviću se gubi svaki trag.

“Sumnjamo da su se nakon ovog događaja priključili ranije odbjeglom Muhamedu Tutmiću”, kazao je za Žurnal izvor uključen u istragu ovih događaja.

Policija je već vršila pretrese na području Ošvi, a sumnja se da im je prvu noć utočište pružio Latif Talić, još jedan bivši pripadnik Islamske države koji je hapšen u akciji Damask. On je ranije evidentiran zbog posjedovanja nelegalnog naoružanja, krađa i izazivanja opće opasnosti – pucao iz automatske puške na dvije osobe u Zenici.

Adem Karamuja,  Izet Hadžić i Muhamed Tutmić
Adem Karamuja, Izet Hadžić i Muhamed Tutmić

Kako javlja N1, pripadnici MUP-a ZDK su uhapsili jednu osobu.

Kako je kazala Aldina Ahmić, portparolka MUP-a ZDK, među mještanima Ošvi došlo je do nesuglasica a vezano za korištenje mjesnog vodovoda.

“Došlo je do onečišćenja jednog bazena i mi smo poslali naše službenike. Jedna osoba je uhapšena za koju se sumnja da je to uradila. U toku su aktivnosti na pronalasku još jedne osobe”, kazala je Ahmić za našu televiziju.

Iz komesarijata MUP-a ZDK nam je potvrđeno da je uhapšen Jasmin Batanović, a da je u toku potraga za Ademom Karamujom.

“Oni se terete za krivično djelo izazivanje opće opasnosti i onečišćenje vodovoda i živežnih namirnica”, kazali su nam iz komesarijata MUP-a ZDK. Krivično djelo desilo se u nedjelju i od tada je Karamuja u bjekstvu.

Iz SIPA-e su nam potvrdili da prate slučaj na kojem radi kantonalni MUP.

KOMENTARI