instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

BOLJA PLATA Prosvjetari odlaze u privatni sektor

BOLJA PLATA Prosvjetari odlaze u privatni sektor

 Obrazovni sistem u Unsko-sanskom kantonu, pa tako i u Sanskom Mostu, godinama je bio opterećen tehnološkim viškom nastavnog kadra, ali se i ta situacija promijenila, pa je sada prisutna potreba za prosvjetnim radnicima, posebno kada se radi o stručnim zanimanjima.

Rezultat je to ubrzanih migracija tokom kojih je značajan broj prosvjetnih radnika otišao u inostranstvo u potragu za boljom egzistencijom, ali i toga što su danas plate u privatnom sektoru mnogo veće nego u obrazovanju.

S problemom nedostatka stručnog kadra susreću se u Mješovitoj srednjoj školi u Sanskom Mostu, pa tako razmišljaju o ukidanju određenih zanimanja za koja ne mogu pronaći adekvatne predavače.

Slične probleme imaju i u Gimnaziji u Sanskom Mostu, gdje kubure s predavačima za određene predmete.

“Imamo problem s predavačima latinskog jezika i psihologije, a javiće se problemi s još nekim predmetima, jer neke kolege odlaze u penziju”, kaže Nasution Kljunić, direktor Gimnazije.

Prema njegovim riječima, sve donedavno bio je prisutan problem s tehnološkim viškom radnika, ali se situacija promijenila.

“Dosta kolega odlazi u inostranstvo i bojim se da ih neće imati ko zamijeniti u budućnosti. Jedan od razloga je možda i loš ekonomsko-socijalni položaj prosvjetnih radnika i plate koje se ne mogu izboriti sa inflacijom”, smatra Kljunić.

Sa sličnim problemima suočavaju se i druge obrazovne ustanove na području Unsko-sanskog kantona, a pored prosvjetnih radnika, najveći problem je sve manji broj učenika u školama.

KOMENTARI