instant fap
NaslovnicaLokalne temeUSK

Bošku Deviću potvrđeno 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti u Ključu

Bošku Deviću potvrđeno 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti u Ključu

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu kojom je Boško Devićosuđen na deset godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. na području Ključa.

U Sudu BiH su naveli da je Apelaciono vijeće otpremilo odluku kojom je u cijelosti potvrđena prvostepena presuda, prenosi BIRN.

Dević je u decembru 2018. osuđen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u ubistvu četiri lica bošnjačke nacionalnosti u selu Gornji Kamičak kod Ključa 11. augusta 1992. godine.

Na osnovu iskaza svjedoka Sudsko vijeće je tada zaključilo da su Dević i još trojica vojnika došli u Gornji Kamičak i izveli četvoricu muškaraca iz kuće, te ih poveli prema putu i ubili uz nanošenje tjelesnih povreda, a utvrđeno je da su unakažena tijela pronađena dan kasnije, 12. augusta 1992. godine.

Sud je također zaključio da su ova ubistva počinjena u okviru širokog i sistematskog napada vojnih, policijskih i paravojnih formacija RS na bošnjačko i hrvatsko civilno stanovništvo na području Ključa.

Žalbu na ovu presudu su izjavili Tužilaštvo BiH, koje je tražilo veću kaznu, te Odbrana, s prijedlogom da se ranija odluka ukine i Deviću ponovo sudi, ali je Apelaciono vijeće potvrdilo desetogodišnju kaznu.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

KOMENTARI