instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Bošnjak koji je primjer drugima: Almir Kapić – hafiz, svjetski prvak u jiu jitsuu i islamski misionar

Bošnjak koji je primjer drugima: Almir Kapić – hafiz, svjetski prvak u jiu jitsuu i islamski misionar

Almir Kapić je rođen u Banovićima, ali već duži niz godina živi i radi u Sarajevu. Završio je čuveni fakultet Al-Azhar u Kairu, isti onaj na kojem su brojni Bošnjaci studirali islamske nauke, a dovoljno je spomenuti čuvenog rahmetli Mehmeda Handžića koji je bio najbolji student El-Azhara.

Naviknuti smo na uspjehe nogometnih reprezentativaca Bosne i Hercegovine, na njihovo djelovanje i van fudbalskih terena koje je praćeno brojnim humanitarnim akcijama, a spomenut ćemo Edina Džeku, Asmira Begovića, Miralema Pjanića itd. Naviknuti smo na uspjehe bosanskohercegovačkih košarkaša kako u SAD-u, Jusufa Nurkića (Mirze Teletovića donedavno) tako i širom Evrope, međutim, sportovi koji su na margini kao što je jiu jitsu i javnosti ne tako poznata borilačka vještina, krije osobu koja je paradigma uspješnog Bošnjaka.

Almir Kapić je rođen u Banovićima, ali već duži niz godina živi i radi u Sarajevu. Završio je čuveni fakultet Al-Azhar u Kairu, isti onaj na kojem su brojni Bošnjaci studirali islamske nauke, a dovoljno je spomenuti čuvenog rahmetli Mehmeda Handžića koji je bio najbolji student El-Azhara. Hifz je završio u Damasku i hafiz je postao 2008. godine, a jiu jitsuom se počeo baviti 2011. godine kako i sam hafiz kaže u intervjuu koji je radio kolega Admir Lisica za magazin “Stav”. Svjetski je prvak u jiu jitsuu postao krajem aprila ove godine na takmičenju koje se održalo u Abu Dhabiju. 2016. godine je isto u Abu Dhabiju postao svjetski prvak, a pored toga je bio i viceprvak, što govori koliko je ustvari za jedan kratak period napravio veliki uspjeh.

“Islamski sređena ličnost čovjeka uči da bude vremenski precizan, da se nalazi na progresivnim mjestima kao što su džamije, škole i fakulteti. Islam nas uči da se pet puta klanjamo Bogu, što znači da nas islam uči disciplini da stanemo ravno u saf i da slušamo. Vjera nas uči da budemo od onih koji stalno uče i koriste prvu objavu ikre (uči) u svim poljima, bilo da je riječ o sportu ili nauci. Stoga definitivno smatram da mi je islam pomogao da budem discipliniran i uspješan u svom sportskom angažmanu”, istakao je Kapić za “Stav”.

Čovjek koji ruši predrasude

Nakon hafizovog uspjeha i onog 2016. godine i ovog sada, “čovjeka s bradom”, “vehabijom”, “selefijom” i ko zna kojim još nazivima kakve koriste islamofobi koji nerijetko dolaze i iz redova samih Bošnjaka, brojni mediji i neke od poznatih medijskih kuća kao što je “Televizija 5”, “N1” ili “Hayat”, kontaktirale su i ugostili hafiza i imali priliku javnost upoznati sa jednom ovakvom ličnošću koja može samo pozitivan dojam ostaviti i srušiti predrasude o “ muslimanima s bradom”.

Također za “Stav” hafiz je rekao: “ Islamofobija itekako hara svijetom. Mnogi mediji i organizirane skupine jednostavno svijetu žele nametnuti teoriju da je islam nešto loše i nazadno i da su muslimani negativci. Sve to utječe na javnost i na shvatanje o islamu i muslimanima. Međutim, ja nisam nailazio na takve situacije. Trenirao sam u mnogim evropskim klubovima u kojima su me prihvatili kao svog bez predrasuda. Moj ‘islamski izgled’, činjenice da sam musliman i da dolazim iz Bosne i Hercegovine nikada ili skoro nikada nisu predstavljale problem. Naravno, pri upoznavanju i prvom kontaktu ljudi vas ne gledaju baš prijateljski, ali to traje veoma kratko.”

Opće je poznato da je brada samo jedan od aspekata i takozvanih sunneta posljednjeg Allahovog poslanika Muhameda s.a.v.s., a upravo angažiranost na polju islamskog misionarstva, bavljenje sportom, predstavljanjem islama u najboljem svjetlu i na kraju krajeva što je možda i najvažnije biti primjerom drugima i dobrim čovjekom, cijenjenog hafiza čini paradigmom uspješnog Bošnjaka-muslimana.

Između šale i ozbiljnosti

Hafizova predavanja koja su javnosti dostupna na popularnoj stranici “YouTube” odišu iskrenošću i snažnom emocijom u njegovom govoru, često su praćena i šalom, ali i ozbiljnošću, sve zavisi od date teme i momenta. Hafiz je i “narodni čovjek”, u njegovom ponašanju ne možete primijetiti aroganciju, a sudeći po njegovom svakodnevnom oblačenju i izgledu reći ćete kako je to “samo običan čovjek”, a upravo nas tome i uči islam.

Nama, Bošnjacima-muslimanima može biti drago što imamo jednog ovakvog sportskog ambasadora koji predstavlja našu Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu i trebamo biti ponosni na našeg hafiza Almira Kapića.

Za Akos.ba piše: Mirza Pecikoza

KOMENTARI