instant fap
NaslovnicaLokalne temeUSK

Budžetski korisnici ostali bez jednokratne pomoći

Budžetski korisnici ostali bez jednokratne pomoći

Budžetskim korisnicima u Unsko-sanskom kantonu neće biti isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 1.080 maraka, što je ranije poslodavcima preporučila Vlada FBiH u cilju pomoći građanima za vrijeme ekonomske krize.

Rezultat je to vanredne sjednice Skupštine USK koja je održana u protekli petak, kada je usvojen rebalans ovogodišnjeg budžeta u iznosu od 288,7 milion maraka, ali sredstva za isplatu pomenute pomoći nisu planirana. “Umjesto isplate jednokratne pomoći odlučili smo se da idemo u povećanje osnovice za obračun ličnih dohodaka budžetskim korisnicima. Rebalansom budžeta pokušali smo pratiti potrebe demobilisanih boraca, socijalno ugroženih građana i drugih kojima je potrebna pomoć u ovim teškim vremenima. Ne treba niko da se ljuti, imaju redovna primanja i druge naknade, a šta je s drugim građanima koji nisu u takvoj situaciji”, kazao je Mustafa Ružnić (NES), premijer USK.

Protiv ovakve odluke i obrazloženja bili su poslanici Stranke demokratske akcije, koji su bili mišljenja da je potrebno isplatiti pomoć.

“Smatramo da je naš kanton trebao slijediti primjer drugih kantona i da je bilo novca u budžetu, s obzirom na uvećani priliv sredstava i novac s viših nivoa vlasti, da se isplati pomoć budžetskim korisnicima kako bi se pomoglo ljudima u borbi protiv inflacije”, rekao je Jasmin Musić, predsjednik kluba ove političke partije u Skupštini USK.

Sindikati budžetskih korisnika u Unsko-sanskom kantonu su poručili kako će se u narednim danima očitovati o pomenutoj odluci. Na ovom zasjedanju Skupštine USK usvojena je i odluka o privremenom finansiranju Unsko-sanskog kantona u prva tri mjeseca iduće godine. Poslije općih izbora u Bosni i Hercegovini konstituisana je Skupština USK, ali još nisu izabrani nova vlada i premijer.

KOMENTARI