instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Cijena globalnog zagrijavanja: Na francuskim Alpama počeli demontirati ski liftove

Cijena globalnog zagrijavanja: Na francuskim Alpama počeli demontirati ski liftove

Posljedica globalnog zagrijavanja sve su više osjetne na francuskim Alpama. Jedna od tih posljedica jeste demontiranje ski liftova zbog toga što više nema dovoljno snijega.

Ski lift na području Saint-Firmina je prošli mjesec demontiran. Godinama se nije koristio, jer nije bilo snijega.

“Desilo se globalno zagrijavanje i to je ono što je promijenilo naše viđenje. Moramo se vratiti prirodi”, poručio je 63-godišnji mještanin Saint-Firmina Didier Beauzon.

Prvobitni ski lift u ovom dijelu Francuske je postavljen 1964. kako bi djeca u blizini svojih domova naučila skijati, a kako bi kasnije znala skijati na izazovnijim alpskim stazama. Situacija sa snijegom se pogoršava posljednjih nekoliko decenija.

Kako je objavio CNN, to se ne dešava samo na francuskim skijalištima, već i na skijalištima u ostatku Evrope. Globalno zagrijavanje je krivac za to što je skijaška sezona sve kraća. Beauzon je istakao da je skijaški lift u Saint-Firminu posljednji put korišten prije 15 godina, što je doprinijelo i tome da korodira.

Skijaška tradicija u Saint-Firminu otopila se zajedno sa snijegom. Demontaža spomenutog lifta koštala je 20.000 eura, a finansirale su je lokalna vlast i dobrotvorne organizacije. Željeznu konstrukciju je zbrinula specijalizovana kompanija koja će željezo reciklirati.

Malo je vjerovatno da će ovo biti posljednji ski lift koji će biti demontiran. Francusku i ostatak zapadne Evrope je ovog ljeta pogodio toplotni talas s rekordno visokim temperaturama – blizu ili iznad 40 stepeni celzija. Zapadni i južni dijelovi Starog kontinenta bili su zahvaćeni šumskim požarima.

Prema podacima Ministarstva za zaštitu okoliša Francuske, 62 posto stanovništva ove države je izloženo značajnim ili veoma značajnim klimatskim rizicima. Stanje u zemlji moglo bi se dodatno pogoršati, jer se očekuje da će temperatura do 2100. porasti za 3,8 stepeni, a u najgorem slučaju za 6,7 stepeni – ovo su podaci nacionalnog meteorološkog servisa Meteo France.

Najveće planinsko odmaralište u Evropi francuski Val Thorens je ranije ovog mjeseca objavio da će početak skijaške sezone biti prolongiran za sedam dana, počet će 26. novembra, a kao razlog za to je navedeno toplo jesenje vrijeme, prenosi CNN.

KOMENTARI