instant fap
NaslovnicaUncategorized

Činjenice o Coca-Coli koje sigurno niste znali

Činjenice o Coca-Coli koje sigurno niste znali

Coca-Cola je jedno od najpopularnijih pića na svijetu; čak 97 posto svjetskog stanovništa prepoznaje njen crveno – bijeli logo kao sinonim za sladak, osvježavajući napitak

Iako su mnoge činjenice o kompaniji „Coca-Cola“ poznate, mi vam predstavljamo 10 onih koje malo ko zna.

1. Coca-Cola u svemiru. Coca-Cola je postala prvi sok koji se pio i u svemiru. Godine 1985. to su učinili astronauti koji su testirali “Coca-Cola Space Can.”

2. Da li ste probali sve proizvode? Trebalo bi vam oko 9 godina da probate sve proizvode ove kompanije. Pored dobro poznatih sokića poput kole i sprajta postoji još oko 3500 napitaka koje pravi Coca-Cola.

3. Kompanija je bogatija od nekih zemalja. Prema nekim podacima “Coca-Cola“ vrijedi 35 milijardi dolara, što bi je, da je država, svrstalo na 84 mjesto svjetske ekonomija. Iza nje je Kostarika.

4. Oblik flašice nije slučajan. Kada je kompanija razmišljala o obliku flašice u kojoj će se nalaziti Coca-Cola, željeli su da se ona po nečemu izdvaja. Supervizor kompanije dizjanirao je flašicu po ugledu na sjeme kakaa.

5. “Ništa nije dobro kao prava stvar.
” Nova Coca-Cola (kako su je nazvali potrošači nakon promjene recepta 1985) je možda dobra za astronaute ali ne i za Amerikance. Samo 3 mjeseca kasnije, vraćen je originalan recept, a Coca-Cola II se više ne prodaje u SAD.

6. Želite da smanjite unos šećera? U svakoj konzervi Coca-Cole nalazi se 39 grama šećera.

7. Reciklirajte! 17,4% ukupne proizvodnje aluminijuma u Americi odlazi na pravljenje konzervi za Coca-Colu. To je puno metala.

8. Meksikanci zaista vole Coca-Colu. Amerikanci, Britanci i Kinezi popiju 642 porcije ovog napitka; međutim Meksikanci su apsolutni šampioni sa 665 porcija godišnje.

9. Kompanija je rizikovala i otkrila svoj tajni recept napitka kako bi osigurala da i ortodoksni Jevreji piju sok bez straha da krše svoje zakone ishrane. Za njihove potrebe kompanija je zamenila glicerin od goveđeg sloja i napravila ga od „pamučnog“ ulja i drugačije vrste šećera.

10. Ona nije samo za piće. Mnogi koriste Coca-Colu za razne stvari od čišćenja do uklanjanja fleka.