instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Crna Gora i Hrvatska / Koliko novca trebate da ‘preživite’ odmor?

Crna Gora i Hrvatska / Koliko novca trebate da ‘preživite’ odmor?

Apartmanski smještaj bez hrane najčešći je izbor turista koji putuju u Crnu Goru ili Hrvatsku.

Kako određeni prehrambeni proizvodi sve češće ne mogu da se prenesu preko granice, alternativa je snadbijevanje u lokalnim prodavnicama, marketima ili pijacama.

Turističke agencije savetuju svojim klijentima da ne nose hranu na more, zbog čestih zaplijena, pa ukoliko ovog ljeta odlučite da se brčkate u Crnoj Gori ili Hrvatskoj, morat ćete dio budžeta da izdvojite i na potrošačku korpu.

Blic.rs istražio je kakve su cijene osnovnih životnih namirnica u ove tri zemlje, i koliki je novčani iznos potrebno planirati ukoliko svakodnevno kupujete osnovne namirnice – hljeb, mlijeko, jogurt, sok, meso, povrće…

Veliki marketi su možda najbolji za kupovinu, jer ima dosta akcijskih ponuda. Ako odlučite da ponekad nešto pregrizete “sa nogu”, recimo za veliku picu u nekom od brojnih priobalnih restorančića morat ćete da izdvojite oko 7 eura, uz koju možete da popijete kafu za 3 do 5 eura.

Jedno od omiljenih letnjih osvježenja u vidu šopske salate moglo bi da košta ovoliko: kilogram krastavca je oko 70 centi, kilogram paradajza od 1,3 do 1,5 eura, a kilogram fete od 5 do 8 eura.

Tako, ako ostajete na moru deset dana i svaki dan kupujete po hljeb, mlijeko, jogurt, sok i kilo mesa, za to će vam trebati oko 45-50 eura.

Crna Gora

Crna Gora je i ove godine neizbježna destinacija koja će vas dočekati sa sljedećim cijenama: hljeb od 60 do 80 centi, litar mlijeka od 0,8 do 1,1 eura, jogurt oko euro, paradajz 0,70 do 1,00, krastavac oko 80 centi.

Za brzu hranu mogli biste da izdvojite od 1 do 2,5 eura, u zavisnosti da li se odlučite za neki roštilj, picu ili palačinku, pa cijene variraju.

Litarski sok je oko 80 centi do eura, kilogram oslića oko 2,50 eura, a pivo u konzervi staje oko 70 centi.

Za deset dan na crnogorskom primorju na hranu biste, prema računici, mogli da potrošite oko 55 do 60 eura, ako svaki dan kupite hljeb, mlijeko, jogurt, sok i kilogram mljevenog mesa.

Hrvatsko primorje

Na Hrvatskom primorju cijene su nešto više u odnosu na one u Srbiji. Tako ćete za hljeb izdvojiti 7 kuna , za mlijeko 8 kuna, ulje je oko 4 KM, a kilo paradajza također oko 4KM. Krompir je oko 2KM kilogram, kiseli krastavčići u tegli oko 2,5KM, litarski jogurt možete pronaći i za 1.5KM, ali u većim marketima, i to na akcijskoj ponudi.

Ipak, veliki supermarketi u Hrvatskoj imaju dosta sniženja, pa tamo možete da kupite 200 grama trajne kobasice za 2.7KM, a oko 800 grama svježeg mljevenog mesa koštat će vas 6KM. Sok je oko 1.5KM po litru, dok litar mlijeka možete da kupite i za 1.20KN, pa je savjet da kupujete u nekom od većih marketa kojih ima i u primorskim gradovima.

Tokom deset dana u Hrvatskoj, potrošačka korpa će vas koštati oko 500 kuna, tačnije oko 127 KM ako svaki dan kupujete hljeb, mlijeko, jogurt, sok i na primjer kilogram mljevenog mesa.

 

KOMENTARI