instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Crnadak: Neophodno je nastaviti evropski put BiH

Crnadak: Neophodno je nastaviti evropski put BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da je neophodno da se evropski put BiH nastavi i da je odgovornost za to na relevantnim političkim faktorima na svim nivoima vlasti u BiH koji moraju da postignu dogovor.

Ističući da su ranije i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Savez za promjene „bili okidač” nove energije na evropskom putu BiH, te da su stavili u prvi plan evropsku perspektivu RS-a i BiH, kazao je stoga da ne stoje optužbe da su oni kočničari tog puta.

– Ne mogu oni koji su uložili ogromnu energiju i volju za podnošenje aplikacije za kandidatski status za EU i vraćanje vjere građanima u bolju budućnost ne mogu biti antievropski. U BiH kada je dobro i kada imamo rezultate, svi dijele slavu i onda je to uspjeh svih. A kada stvari stoje, neki bi htjeli da odgovornost bude samo na jednom mjestu, a to nije moguće – rekao je Crnadak na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

U interesu svih građana u BiH, kaže, neophodno je nastaviti evropski put na način da bh. aplikacija u julu bude prihvaćena.

Nakon što je, kako kaže, jednostrane odluke o metodologiji popisa stanovništva u BiH poljuljano povjerenje među političkim strankama na nivou BiH, smatra pozitivnim jučerašnje izjave hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da u Predsjedništvu BiH odluke neće biti usvajanje preglasavanjem.

-Mislim da je dobro da smo od Čovića čuli da je izigran dogovor i da se stvari moraju popraviti – dodao je šef bh.diplomatije navodeći da se i o ovom pitanju mora postići dogovor.

Uvjeren je da se mogu očekivati određeni potezi koji će vratiti ranije povjerenje, koje je bilo prije sporne odluke.

Crnadak je rekao da je važno da postoji jedinstven stav Vlade i drugih institucija RS-a o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU, jer svaki parcijalni stav bi doprinio problemima.

Kaže da bi bilo dobro i da predstavnici RS-a isplate oko 30 miliona KM poljoprivrednicima u tom entitetu.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak smatra i da naša zemlja nema potrebu da strahuje od bilo kakvog ishoda današnjeg referenduma u Velikoj Britaniji.

-Voljeli bismo da Velika Britanija ostane u EU, ali mi radimo svoje reforme na evropskom putu i sve za građane koji ovdje žive – rekao je Crnadak ističući da stoga i smatra da ne treba strahovati od rezultata referenduma.

KOMENTARI