instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Da li se građani više liječe u javnim ustanovama ili ipak kod privatnika?

Da li se građani više liječe u javnim ustanovama ili ipak kod privatnika?

Prema podacima ZZOR-a, tokom 2021. godine potrošnja van obaveznog zdravstvenog osiguranja za Federaciju BIH iznosila je ukupno 772.335.311 KM što čini 31,3 posto ukupne zdravstvene potrošnje, dok je ista u 2020. godini iznosila 648.598.986 KM i činila je 28,6 posto ukupne zdravstvene potrošnje.

“Generalno, može se reći da ostvarena i utrošena sredstva van obaveznog zdravstvenog osiguranja imaju trend rasta iz godine u godinu. Ovome djelimično doprinosi, iz godine u godinu, rast broja registrovanih privatnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, i tačnost podataka koje dostavljaju”, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Na ovu temu, razgovarali smo i sa građanima, kako bi nam rekli svoja iskustva i odgovorili da li preferiraju liječenje u privatnim ili javnim klinikama.

Mnogi ispitani građani su složni da je zdravstvo u BiH kvalitetno, ali ipak mnogi biraju da se jave u privatne klinike iz jednog prostog razloga. Vrijeme. 

“Javim se u porodičnu ambulantu kada imam potrebu za tim, ali nekada jednostavno nemam vremena da čekam duge redove“, kazala je Maja, naša prva sagovornica.

Uz to, dodala je i da je nekada jednostavno nemoguće dobiti termin kod doktora kada njoj odgovara, pa je to još jedan razlog zašto ipak bira otići privatniku.

“Idem uvijek kod svog doktora porodične medicine, zašto bih plaćao privatno kada svakako plaćam od poreza javno zdravstvo”, kazao je Semir. 

Sarajka Sanela dala je nešto drugačiji odgovor od ostalih ispitanih. Prema njenim riječima, bira na osnovu urgencije.

“Kada sam bila trudna, naprimjer, vodila sam cijelu trudnoću privatno, doktorica je bila u mogućnosti da mi posveti više vremena. Ipak, kada sam se trebala poroditi odlučila sam se za javnu bolnicu“, kazala je i dodala da je to samo njeno subjektivno mišljenje.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba potvrđeno, porast od 2,7 posto potrošnje van obaveznog zdravstvenog osiguranja u Federaciji BiH uzrok je porasta novootvorenih privatnih klinika, ali neki građani se ipak ne slažu s ovom informacijom.

“Ja se isključivo liječim kod privatnika. Usluga je kvalitetnija, brža i nekako jednostavno više vjerujem privatniku kada mi je potrebno dodatno mišljenje”, kazala je Samira.

KOMENTARI