instant fap
NaslovnicaSport

Dal Varešanović: Nisam mogao ni sanjati da će me trenirati Gerrard, susret s Coutinhom mi je ostao najupečatljiviji

Dal Varešanović: Nisam mogao ni sanjati da će me trenirati Gerrard, susret s Coutinhom mi je ostao najupečatljiviji

Kao jedan od najvećih bh. talenata, Dal Varešanović (17) je prije nešto više od godinu dana potpisao ugovor s engleskim Liverpoolom, u koji je stigao iz Sarajeva.

U protekloj sezoni pak nije igrao, kako zbog problema s povredom, tako i zbog papirologije.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba

Govoreći za portal BIH.ba otkrio je kako je to sada sve iza njega i da konačno može zvanično nastupati za U18 momčad kluba s Anfielda.

Problemi s papirologijom

“Nisam igrao službene utakmice prošle sezone, jer sam imao problema s papirima, a imao sam isto problem s leđima, zbog kojeg na terenu nisam bio pola godine. Prvi dio sezone sam propustio zbog povrede, a u drugom je bio taj problem s papirologijom. Prije mjesec dana je to sve završeno, tako da sada mogu zvanično nastupati. Igrao sam samo prijateljske utakmice dok sam bio zdrav”, kazao nam je Varešanović.

Njega je Liverpool zapazio mnogo ranije, ali iz jednog razloga nije mogao ostati u Engleskoj.

“Prvi put sam otišao kad sam imao 12 godina. Poslije toga su me zvali ponovo. Godinu dana sam išao svaki mjesec po sedam dana da bi nakon godinu potpisao prvi ugovor. Potom sam posuđen Sarajevu, jer nisam mogao ići u Liverpool radi zakona. Kada sam napunio 16 godina došao sam ponovo ovdje i odmah sam dobio novi ugovor”.

Varešanović je imao čast da ga u protekloj sezoni trenira legendarni Steven Gerrard.

“Imao sam sreću da preuzme baš moju generaciju. To mi je bilo fantastično. Nisam mogao ni sanjati da će me trenirati čovjek kojeg sam jako volio kao igrača. I kao trener je vrhunski. Nadam se da će imati dobru trenersku karijeru”.

Upoznao je mnoge prvotimce Liveproola, ali jedan mu je ostao u posebnom sjećanju.

“Sve su to velike zvijezde. Izdvojio bih ipak susret s Coutinhom (sada igrač Barcelone), on mi je nekako ostao najupečatljiviji”.

Drugi svijet

Kaže kako su uslovi u Engleskoj drugi svijet za BiH.

“Realno, uslovi se ne mogu porediti. Ovdje je drugi svijet što se tiče omladinskih selekcija. Puno više pažnje se posvećuje djeci i puno više se brine o njima i van terena i na terenu, tako da su dosta ispred nas”.

Nastupao je za U16 i U17 selekcije BiH, a u junu ove godine bio je dio U18 tima na Mediteranskim igrama u Španiji, gdje ga je s klupe prevodio njegov otac Mirza Varešanović, bivši reprezentativac naše zemlje. On mu ipak nije pružio veliku minutažu.

“I mlađi sam, a imao sam i povredu iza sebe. Nije bilo ljutnje, on je odlučio tako. Na Mediteranskim igrama je bilo odlično, iako rezultati nisu bili tako dobri”.

Kao bivši igrač otac mu često sugerira šta da radi, a Dal pokušava da upije sve što mu kaže.

“Daje mi savjete. On je prošao kroz sve kroz šta ja sada prolazim. I trener je, tako da mi svaki njegov savjet dobro dođe i pokušavam da upijam sve što mi kaže”.

Iako nije dobio pravu šansu kod selektora Sakiba Malkočevića, ističe kako mu je uvijek čast igrati za BiH.

“Selektor Malkočević me je zvao samo jednom i to za kamp. Nisam dobio poziv ni za Evropsko prvenstvo, a ni za kvalifikacije. Ali, meni je uvijek čast igrati za reprezentaciju”, poručio je na kraju Varešanović.

(BIH.ba)

KOMENTARI