instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Dalmatinci švercuju ‘originalne’ ćevape, a Bosanci ih jedu po cijeni 12 KM

Dalmatinci švercuju ‘originalne’ ćevape, a Bosanci ih jedu po cijeni 12 KM

Medijsko-sanitarna “kuka i motika” podigla se na 45-godišnjaka iz Kaštela koji je, kako su hrvatski mediji senzacionalistički naveli, godinama stotine kilograma zamrznutog mesa upitne kvalitete iz BiH švercao u Hrvatsku i na taj način “trovao dalmatinske restorane i dućane”, piše Večernji list

Švercer iz Kaštela koji je hrvatsku državu zbog izbjegavanja plaćanja carine i poreza oštetio za oko 250.000 kuna (oko 62.000 maraka) u medijima je označen kao terorist, dok o njegovim kupcima, vlasnicima restorana i trgovina na jadranskoj obali kojima je smrznute bifteke prodavao po visokim cijenama, nije napisana niti jedna negativna rečenica, navodi Večernji.

Švercera iz Kaštela čeka zaslužena kazna, a meso iz BiH za ugostiteljsku ponudu širom hrvatskog Jadrana, i dalje na divlje uredno pristiže. Za ovakvu hrabru novinarsku konstataciju, dovoljno je obići Makarsku rivijeru gdje većina ugostiteljskih objekata svoju ponudu sastavlja upravo za klijentelu iz BiH.

“Originalni bosanski ćevapi”, “originalni sarajevski ćevap u somunu”, “ćevapi s pomfritom”, dio je natpisa koji su istaknuti na 80 posto restorana od Makarske, Tučepa, Drvenika, Podaca, do Gradca… U to se lično uvjerila i Večernjakova ekipa, koja je svojim očima vidjela da su “originalni bosanski i sarajevski ćevapi, između bogate gastro-ponude, začinjene raznovrsnim vrstama ribe, pizze, sendviča istaknuti najkrupnijim slovima.

U restoranu autohtonog naziva “Dalmatino” pitali su radnicu odakle im “originalni bosanski ćevapi”, a ona se zagonetno smiješi i šuti, misleći da će novinari malu tajnu velikih majstora jadranske kuhinje otkriti inspektorima.

I vlasnici ostalih restorana, koji još čekaju početak prave turističke sezone, odbijaju kazati na koji način se domognu originalnih, bosanskih, sarajevskih ćevapa, ili je to samo marketinški trik kojima žele privući što veći broj gostiju, među kojima su, dakako, najbrojniji oni iz susjedne BiH.

Nekoliko metara dalje ekipa Večernjeg susreće sredovječnog muškarca koji s natpisom u ruci “parking” usmjerava automobile s turistima. Sagovornik Zoran ipak otkriva tajnu na koji način “originalni bosanski ćevap” uđe u restoransku ponudu Makarske rivijere. ”Vozači autobusa u svojim hladnjačama iz Sarajeva, Zenice, Tuzle… dopremaju ćevape. Nemam ništa protiv jer ih opet prodaju naši ugostitelji”, pojašnjava sagovornik Večernjeg.