instant fap
NaslovnicaSport

Danas se nastavlja Premijer liga BiH

Danas se nastavlja Premijer liga BiH

Danas se nastavlja Premijer liga BiH utakmicama 25.kola. Pet susreta počet će u 17,a tri u 20 sati. Vodeći Željezničar će dočekati GOŠK, dok će Široki na Pecari ugostiti Leotara. Veoma važan susret igra Travnik protiv Sarajeva. Ipak, u centru pažnje će biti duel u Gradačcu.
Poslije ubjedljivog poraza od Željezničara nogometaši tuzlanske Slobode dospjeli su u najtežu borbu za opstanak u elitnom razredu našeg nogometa. Do kraja je ostalo šest kola u kojima Sloboda na Tušnju igra sa Borcem, Veležom i Čelikom, a gostuje Zvijezdi, GOŠK-u i Slaviji. Za opstanak, po nekim računicama, neophodno je 11 ili 12 bodova.
Dakle, jasno je k’o dan da Sloboda mora pobjediti u svim domaćim utakmicama te donijeti bodove sa gostovanja. Ali odakle? Zvijezda je ekipa koja se obezbjedila i koja suvereno plovi sredinom tablice, dok su GOŠK i Slavija davljenici poput Slobode.

“Znamo da smo u teškoj poziciji i samo mi znamo kroz šta smo sve prošli. Teško je biti igrač kluba o kojem se godinu dana nije napisalo ništa lijepo. Prijetili su nam suspenzijama, nismo znali hoćemo li igrati, a zimus nismo imali ni pripreme. Znamo da ćemo biti glavni krivci ako se dogodi da ispadnemo iz lige, ali o nekim stvarima morat ćemo progovoriti zarad budućih generacija”, kaže kapiten Slobode Denis Mujkić.

Derbi sa Željezničarom je apsolviran. Tim Amara Osima je nakon deset godina pobijedio na “Tušnju”…

“Dobro sam analizirao utakmicu i o nekim detaljima ovoga puta neću govoriti. No, ovo je možda naša realnost. Željezničar je za četiri koplja iznad Slobode. Mene to boli kao vojnika ovog kluba, ali u ovom trenutku nisam toliko moćan da to promijenim”, kaže Mujkić koji je za Slobodu branio u 130 utakmica.

Nogometaši Slobode su nakon subotnjeg poraza ispraćeni zvižducima, psovkama i uvredama.

“Ko zna kako bih ja reagovao da sam bio na tribinama. Navijači su došli da vide našu pobjedu, a mi smo poraženi. Međutim, mnogo je tih stvari koje su doprinijele sadašnjoj situaciji. Kada se utakmica 15. kola sa Slavijijom završiča rekao sam kako je za nas svaki minut dragocjen. Očekivao sam da ćemo se organizovati, da ćemo na proljeće biti još jači i jedinstveniji. Ali, vidite šta nam se dogodilo i događa”.

U srijedu je za Slobodu sudbonosan dan. Utakmica sa Zvijezdom u Gradačcu odredit će dalju sudbinu. Prošle godine Tuzlaci su slavili sa 1:0.
“Ima još da se igra i mi ćemo učiniti sve da spasimo svoj i obraz kluba. Još je 18 bodova u igri, mnoge su stvari otvorene… U Gradačcu se u svakom slučaju može igrati, jer je tamo fer i korektna atmosfera. Oni su rasterećeni, mi preopterećeni. Vidjete ćemo, nadam se najboljem”, kaže Mujkić.

Sloboda je, podsjećanja radi, u Prvu ligu Jugoslavije ušla 1969. godine. Dugi niz godina Tuzlaci su bili stabilan prvoligaš, stabilniji od mnogih sa teritorija naše zemlje koji su bili u eliti. Međutim, 1990. godine klub je ispao iz Prve lige. Ipak, Sloboda je i u narednoj sezoni igrala u “krnjoj” eliti. Rat je, nažalost, spasio Slobodu ispadanja, ali ove 2012. godine sigurno neće.

Parovi i satnica
17 sati
Travnik – Sarajevo (Ognjen Valjić)
Olimpic – Velež (Predrag Stankić) – TV
Rudar – Kozara (Midhat Arnautović)
Zvijezda – Sloboda (Dragan Petrović)
Široki Brijeg – Leotar (Elmir Pilav)
20 sati
Željezničar – GOŠK (Eldis Prošić)
Borac – Čelik (Vedarn Zovko)
Zrinjski – Slavija (Muamer Bureković)

KOMENTARI