instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Debate o budućem predsjedniku/ci RH: Da li bi Severina mogla biti protukandidatkinja Milanoviću?

Debate o budućem predsjedniku/ci RH: Da li bi Severina mogla biti protukandidatkinja Milanoviću?

Mediji u Republici Hrvatskoj pišu o posljednjoj godini mandata aktuelnog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, propitujući hoće li imati adekvatnog konkurenta u utrci za drugi mandat?

“Predsjednik s karakterom”

Tako zagrebački Globus u posljednjem broju, razgovarajući sa stručnjacima iz raznih oblasti (politolozi, analitičari, komunikacijski stručnjaci itd.) propituje “tko može protiv Milanovića”. U opširnoj analizi Borisa Orešića navodi se cijeli niz imena osoba iz političkog, vojnog, naučnog, diplomatskog, pa i estradnog svijeta koji bi se možda mogli suprotstaviti “predsjedniku s karakterom”, kako naziva Milanovića.

Najpopularniji je političar u državi i svi pretpostavljaju da će se kandidirati za drugi mandat, to više što on sam ničim nije naznačio da se možda dvoumi”, piše Globus o političaru koji je svojim izjavama, odlikovanjem ratnih zločinaca, drugovanjem s Miloradom Dodikom, prosto ponižavajućim pristupom prema Bosni, često Bošnjacima, pristupom zgražavao ovdašnju javnost.

Među imenima kojima se licitira (testira?) su Marija Pejčinović-Burić, HDZ-ova političarka na čelu Vijeća Europe. Ne isključuje se ni bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, “ali kada si jednom otišao, teško se vratiti”. Tu je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora iz redova HDZ-a BiH i bivši ministar kojeg dr. Gabrijela Kišiček smatra da je “daleko ispod Milanovićeve razine”. I ona vjeruje da Grabar-Kitarović nema šanse.

Poznate političarke iz pokreta Možemo! i Mosta Sandru Benčić i Ivanu Kekin Kišiček naziva “ženskom verzijom Milanovića”. Smatra pak da ni Marija Selak-Raspudić, supruga kontroverznog Mostarca Nine Raspudića, poznatog po izjavi da “BiH ne mora opstati”, ne bi imala šanse protiv Milanovića.

Zaključuje se da dr. Dragan Primorac, bivši hrvatski ministar, uspješan naučnik i neuspješni kandidat 2009. godine (izgubio od dr. Ive Josipovića) ima “kandidacijski potencijal”. Suprotnost je Milanoviću i ima “znanstvenički nastup”.

Ugledni analitičar Božo Kovačević smatra da bi protivkandidat mogao uzora tražiti u austrijskom predsjedniku Alexander Van der Ballenu.

Nova Kolinda

Ugledni komunikacijski savjetnik, dobro poznat i u BiH, Krešimir Macan, smatra da bi Primorac zaista imao šanse protiv Milanovića.

“On je taj profil. Desni, uspješan, ambiciozan”.

Smatra da bi “mogla biti i žena, lijepa žena, nova Kolinda”.

“Ali je nema. Karolina Vidović-Krišto (saborska zastupnica, op.a.) nije kapacitet, previše je isključiva”, veli Macan.

Boban, Gotovina, Šimonović..

Spominje i predsjednika stranke Republike Damira Vanđelića. Možda bi, veli, imao neke šanse, ali vidjet ćemo hoće se kandirati.

Stručnjakinja za odnose s javnošću Ankica Mamić kaže da bi general Ante Gotovina u Hrvatskoj mogao biti izabran za bilo što pa i za predsjednika, ali on je davno rekao da ne će participirati u političkom životu.

Posebno je zanimljive prijedloge predložio bivši SDP-ovac Viktor Gotovac. On smatra da je dr. Ivan Šimonović, bivši ministar, univerzitetski profesor, aktuelni ambasador Hrvatske pri Ujedinjenim nacijama (UN) prosto “savršen kandidat jer ima karijeru u diplomaciji bez ikakve mrlje i smirena je osoba koja ne antagonizira”. Ali je dao i neka
zanimljiva imena.

“Pada mi na pamet Zvonimir Boban koji ima iza sebe karijeru, poznat je, obrazovan. No, oni nije politički aktivan i mislim da je dobar s Milanovićem, pa ne bi išao s njim u sraz. I Severina Vučkovićje pokazala veliku borbenost i ima jasnu vizuru u društvu kao borkinja za prava žena”, predlaže Gotovac, koji tvrdi da će Milanovića biti teško
pobijediti.

Božo Kovačević zaključuje kako bi idealan kandidat mogao biti neka izvanstranačka osoba koja može pridobiti birače desnice i ljevice.

KOMENTARI