instant fap

Delegaciju općine Sanski Most primio predsjednik Hrvatske Ivo Josipović

Delegaciju općine Sanski Most primio predsjednik Hrvatske Ivo Josipović

Delegaciju općine Sanski Most, predvođenu općinskim načelnikom, dr. Mustafom Avdagićem, primio je jučer u svom kabinetu predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović.

01 slika

 

U sastavu delegacije, sem predstavnika općine Sanski Most, bili su i predstavnici udruženja koja okupljaju Hrvate porijeklom s naših prostora te bošnjačke nacionalne zajednice u gradu Zagrebu. Načelnik Avdagić je predsjedniku Josipoviću predstavio društveno političku situaciju u općini Sanski Most te istakao nekoliko projekata u kojima bi Republika Hrvatska mogla aktivno sudjelovati. Najvažniji od njih je dovršetak izgradnje puta Sanski Most-Banjaluka peko Bronzanog Majdana. Dobar dio ovog putnog pravca prolazi kroz područje kojeg nastanjuju građani hrvatske nacionalnosti.

03 slika

 

Put se sada zbog zapuštenosti i neodržavanja gotovo i ne koristi, a njegova eventualna izgradnja ekonomski bi oživjela čitav kraj. Sem toga, za više od dvadeset kilometara bi se skratio put između Sanskog Mosta i Banjaluke te pojačale veze dva grada. Predsjednik Josipović je obećao da će se lično založiti da Republika Hrvatska pomogne eventualni projekat revitalizacije ovog puta te sudjeluje u njegovom sufinansiranju. „Hrvatska je zemlja koja zagovara pomirenje koje pretpostavlja pravo ljudi da se vrate na svoja ognjišta. Mi imamo obavezu da pomažemo Hrvate koje žive van naše zemlje i mi ćemo tu obavezu ispunjavati u skladu s našim ekonomskim mogućnostima.“, istakao je Josipović.

Predstavnici udruženja bosanskohercegovačkih Hrvata koji žive u Republici Hrvatskoj istakli su zadovoljstvo sastankom i njegovim rezultatima. Načelnik općine, dr. Mustafa Avdagić, izrazio je uvjerenje kako će rezultati sastanka imati velik značaj za ovdašnje Hrvate, ali i druge građane Sanskog Mosta. Sastanak je protekao u prijateljskoj atmosferi i razgovoru koji je potrajao i duže od predviđenog protokola. Na kraju sastanka razmijenjeni su prigodni pokloni. U delegaciji koja je posjetila kabinet hrvatskog predsjednika trebao je biti i banjalučki biskup, Franjo Komarcia. Međutim, zbog smrtnog slučaja bio je spriječen da dođe u Zagreb.

04 slika

KOMENTARI