instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Dijaspora pisala Inzku: Nemojte dozvoliti da vas historija upamti kao nekog ko nije uspio

Dijaspora pisala Inzku: Nemojte dozvoliti da vas historija upamti kao nekog ko nije uspio

Inicijativa bh. građana iz dijaspore “Klub 100 – plus” uputila je otvoreno pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku.

Kako kažu u pismu, 11. jula 2021. godine biće obilježena 26 godišnjica stradanja, masakra i planiranog genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

“Godine 1993. Ujedinjene nacije proglasile su Srebenicu jednom od pet sigurnih zona pod zaštitom međunarodnih snaga. Nisu je zaštitili. Oduzeli su potom svo ozbiljno naoružanje braniocima, grada ali nisu i napadačima. Kasniji dostupnji obavještajni podaci govore nam da su velike sile znale da se priprema sistematski zločin, ali nisu ni na jedan način pokušale da spriječe ovaj genocid. Da tragedija ovog zločina bude veća u julu 1995. godine međunarodne snage su se povukle i izručile Bošnjake, Srebrenice vojnim snagama haškog osuđenika generala Ratka Mladića. Znali su za masovne egzekucije, ali nisu preduzeli ništa da ih zaustave, čime su i sami postali saučesnici u ovom strašnom zločinu i genocidu”, kažu u pismu.

Znao gdje dolazi

U obraćanju visokom predstavniku navode da, kada je Inzko imenovan za visokog predstavnika za BiH prije 12. godina, znao je tačno gdje dolazi i sa kavim problemima se susrieće.

Vaš primarni cilj, zadatak i obaveza, ali i vaše lično obećanje je bilo da ćete istrajati i nametnuti veoma važan Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Nažalost do danas se to nije desilo. Iza vaših lažnih obećanja i perfidne politike manipulacija i obmane kriju se mnogbrojne lične i političke igre. Fjodor Dostojevski jednom je zapisao: ‘Sve će proći samo će istina o(p)stati’. Vaš rad zahtijeva dublju i složenu analizu, no ne zaboravite da jedno od vaših najznačajnjih obećanja do danas niste ispunili a to je Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici”, stoji u pismu.

U nastavku pisma ističu da su Bošnjake Srebrenice planirano i sistematski ubili, a potom njihove posmrtne ostatke raznosili u raznim masovnim grobnicama zbog skrivanja zločina, ozloglašeni pripadnici vojske i policije Republike Srpske.

Uvijek planirani

“Genocidi su, tvrde stručnjaci i istraživači, uvijek planirani, sistematski izvedeni, iza njih stoje sistemi, institucije, politički činioci koje potom razvijaju strategiju negiranja. Gospodine Inzko ne budite i vi dio te propagande, ne pokleknite sada na kraju mandata. Jer da bi smo išli ka budućnosti moramo, ne samo u BiH, već i čitavoj Evropi i svijetu pokazati lice zločina i genocida koji ima svoje ime i prezime, svoje egzegutore i projektante koji se i danas kriju u tamnim vilajetima svojih mračnih obmana”, ističe se u pismu.

Danas, navode u pismu, poslije 26 godina od tog strašnog zločina i genocida koliko su odgovrni spremni da se suoče sa posljedicama istih i da priznaju da je to masakr bez presedana.

Ako bismo pogledali političku scenu, ne samo u BiH već i na prostorima Zapadnog Blkana vrlo brzo bismo vidjeli bolnu činjenicu da aktuelni političari, posebno u BiH ništa ne čine da ukažu na pogubnost nacionalizma, šovinizma i fašizma, a što je još tužnije zločini se “patriotizuju”, njeguje se kult lažnih heroja okrvavljenih ruku, ne do lakata već do ramena. Uvjek se govori činili su to “oni i nama” i tako u začarani krug laži, obmana, opravdanja, zločin za zločin i smrt za smrt. Umjesto da kleknu i da se poklone sjenama mrtvih i da se isplaču na mezarima, gaji se kult povampirenja i uzdizanja dželata na nivo nacionalnih heroja”, naglašavaju.

Odgovorni za strašne zločine

Odgovorni za ovako strašne zločine, navodi se dalje u pismu, se umjesto stavljanja na stub srama izjednačavaju sa svojim žrtvama i oni se predstavljaju žrtvama svjetske politike i različitih zavjera.

“Čini mi se da na uvjek ‘uzavrelom Balkanu’ ideološke floskule i teorija ‘krvi i tla’ su i dan danas jako ukorijenjene da se živi na ideološko-nacionalističko-šovinističkim obmanama. Završetkom drugog svjetskog rata bili smo na strani pobjednika ali fašizam nije nestao on se podlo krio u galavama, srcu, i dušama različitih političkih očeva nacije. Gospodine Inzko ne dozvolite da i vas istorija upamti kao nekog ko nije uspio da kao visoki političar snagama retrografnog nacionalizma, šovinizma i fašizma nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Sačuvajte makar ovim zakonom svoju savjest, sačuvajte sjećanje i na sve nevine žrtve Srebrenice. Ne dozvolite da vaše ime bude upisano na tamoj i mračnoj mrlji istorije Evrope 20. i 21. vijeka”, stoji u nastavku.

Kako kažu, jednom su Bošnjake ubili 1995. godine, a drugi put ćete ih vi lično ubiti ako kroz pravni okvir ne provedete Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

“Imajte lične i moralne, ali i građanske hrabrosti, neka vas Evropa zapamti kao nekog ko je uložio sav svoj rad i trud tokom mandata da ovaj zakon ugleda svjetlost dana, a ne da ostane samo mrtvo slovo na papiru. Podsjećam vas da čovjeka pamte po njegovim djelima po onom što on uradi u društvu da se ovakvi genocidi više nikada nikome ne dese. Nemojte dozvoliti da žrtve i zločinci budu izjednačeni. Stojte vi lično vašim autoritetom na uvođenju, provođenju i implementaciji Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Svaki čovjek ima prava na dva puta – put časti ili put sramote, odaberite put kojem ćete vi putovati”, zaključuje se u pismu visokom predstavniku u BiH.

KOMENTARI