Dizel u Hrvatskoj jeftiniji nego u Bosni i Hercegovini

Homeinmedia danas

Dizel u Hrvatskoj jeftiniji nego u Bosni i Hercegovini

Uskoro poskupljuje gorivo u BiH, evo koliko će koštati

Prema najnovijim podacima iz Federalnog ministarstva trgovine cijene dizela se u Bosni i Hercegovini kreću od 3,36 KM do 3,61 KM. Dok je u Hrvatskoj, odlukom vlade, cijena ograničena na 12,30 kuna (3.19 KM) po litri.

Cijena dizela zadnjih nekoliko dana je u konstantnom rastu, a pretpostavlja se da je do cjenovnog šoka došlo jer je OPEC najavio smanjenje proizvodnje sirove nafte.

Poskupljenje goriva je bilo neizbježno i u Hrvatskoj no vlada je intervenisala ograničenjem cijene jer kako su saopćili iz tamošnjeg Ministarstva privrede: “To bi bio preveliki šok za građane i poduzetnike”.

U Bosni i Hercegovini se i dalje čeka konačna odluka o ukidanju akciza, a posljednji pokušaj je neslavno propao jer se zastupnici iz SNSD-a i HDZ-a nisu pojavili na vanrednoj sjednici Doma naroda BiH.

Saga oko ukidanja akciza na gorivo traje od marta ove godine, a najsnažniji protivnici su bili iz SNSD-a, pravdajući to brigom za budžet i penzije. Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić je ukidanje akciza na gorivo nazvala “najlošijim zakonom u životu” te je predlagala amandman da se njegovo trajanje ograniči na svega 30 dana.

Amandmani su usaglašeni sa izmjenama zakona pa je tako dogovoreno da ograničenje akciza bude na snazi do kraja godine, međutim predloženo još nije usvojeno u oba doma.

Pretpostavlja se da će konačna odluka o ukidanju akciza čekati novi saziv Parlamenta, koji se ne može očekivati u dogledno vrijeme, a do tada će građani nastavljati plaćati gorivo skuplje nego što bi trebali.

Zakon o akcizama je uveden 2017. godine. Tada se govorilo kako će to omogućiti masovnu cestogradnju, nova radna mjesta na gradilištima te sveobuhvatno unaprjeđenje komunikacije u BiH. Ono što je posebno sporno je da prihodi od akciza uglavnom nemaju jasnu namjenu i svrhu nego idu direktno u tekuću budžetsku potrošnju.

Ukidanjem akciza gorivo bi pojeftinilo do 50 feninga po litri, a to bi zasigurno ublažilo udar na džepove građana kako direktno tako i kroz sniženje cijena drugih životnih potrepština koje ovise od naftnih derivata. Kad već nemamo najavljene puteve.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0