instant fap

Djeca Prijedora i Sanskog Mosta: “Mir je naš izbor”

Djeca Prijedora i Sanskog Mosta: “Mir je naš izbor”

„MIR JE NAŠ IZBOR“ – Prijedor, Sanski Most i Oštra Luka šalju zajedničku poruku mira obilježavajući  “Međunarodni dan mira”, 21.09.2018.

I ove godine sa sloganom “Mir je naš izbor”, Nansen dijalog centar Prijedor u saradnji sa osnovnim školama Prijedora, Sanskog Mosta i Oštre Luke obilježava Međunarodni dan mira, 21. Septembar 2018.

Ova manifestacija predstavlja izložbu učeničkih likovnih i literarnih radova na temu “Mir je moj izbor” koji će biti izloženi u 9 osnovnih škola iz Prijedora, 1 iz Oštre Luke i 4 iz Sanskog Mostakoje i ove školske godine učestvuju u NDC programu “Mirovno obrazovanje, prevencija i upravljanje konfliktom”. Izložbe i prigodne priredbe možete pogledati u Holu škola od 10 časova.

Aktivnosti volonterski realizuju prosvjetni radnici i Nansen trenerice, voditeljice i članovi “Nansen vršnjačkih medijatorskih klubova i sekcija” koji djeluju u ovim osnovnim školama, a to su: Desanka Maksimović iz Oštre Luke, Ćirilo i Metodije-Trnopolje, Mladen Stojanović-Ljubija, Vuk Karadžić-Omarska, Kozarac, P.P. Njegoš-Busnovi, Branko Radičević-Petrovo/Ćela, Jovan Cvijić-Brezičani i Petar Kočić iz Prijedora, Prva Sanska škola, Mahala, Hasan Kikić i Fajtovci iz Sanskog Mosta.

Obilježavanjem “Međunarodnog dana mira”, uz odobrenja relevantnih ministarstava i direktora, učenici i profesori, kao i cjelokupne lokalne zajednice Grada Prijedora i Sanskog Mosta jednostavnim aktivnostima/djelima šalju svijetu zajedničku poruku mira.

Ovo je jedina institucionalna saradnja osnovnih škola Prijedora, Sanskog Mosta i Oštre Luke na ovom polju, i Vas pozivamo da date svoj doprinos, budite dio ove pozitivne atmosfere, gradimo mir i zagovarajmo mir, jer  “MIR JE NAŠ IZBOR”!

„Međunarodni dan mira“ utemeljila je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija (UN) 1981. s ciljem obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama. Nakon rasprava o uvođenju Dana mira i tome što bi on trebao predstavljati zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima.

KOMENTARI