instant fap
NaslovnicaUncategorized

Djeca Sanskog Mosta i Prijedora poručila da mogu živjeti ovdje

Djeca Sanskog Mosta i Prijedora poručila da mogu živjeti ovdje

Međunarodni dan mira na veoma lijep način obilježen je danas u Sanskom Mostu Više od tri stotine učenika iz Sanskog Mosta, Prijedora i Oštre Luke sudjelovalo je u programu kojim je obilježen Međunarodni dan mira, a organizator ovog događaja bio je “Nansen dijalog centar”, norveška nevladina organizacija koja već dugi niz godina provodi mirovne projekte na ovim prostorima.

inm_6377

Događaj je obilježen pod sloganom “Mir je naš izbor”, a učesnici su prodefilovali kroz Sanski Most, da bi potom u gradskom parku bila upriličena prezentacija likovnih i literarnih radova čiji su autori učenici iz pomenute tri općine s porukom mira i tolerancije.

Ovo je druga godina kako se održava ovaj događaj I naglašeno je kako je veoma značajno da se međusobno druže i upoznaju djeca različitih nacionalnosti iz dva entiteta.

Ovo je jedan od načina da učenici razbijaju stereotipe jedni o drugima obzirom da u svojim sredinama odrastaju u ambijentu etničke monolitnosti gdje obično vladaju predrasude o drugima i drugačijima.

inm_6389

Ovome događaju prisustvovao je i direktor pomenute norveške organizacije, Stajner Brin istakavši kako je pozitivno iznenađen ovim događajem.

“Od političara neprestano slušam priču kako u Bosni i Hercegovini nema nikakvog napretka te da ljudi različitih nacionalnosti i vjera ne mogu skupa živjeti.

Ovo je dokaz da to nije tako i od ove djece mnogo bi mogli naučiti političari, ali i oni stariji.”, istakao je Brin. Nakon Sanskog Mosta, ovaj događaj je potom održan i u susjednom Prijedoru.

KOMENTARI