instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Đorđe Balašević – čovjek kojeg su svi voljeli

Đorđe Balašević – čovjek kojeg su svi voljeli

Bio je Đorđe naš i njihov i svačiji, samo ako su svi ti znali pjevati o ljubavi i miru, ne bojeći se ničega

Ode od nas još jedna legenda, naša legenda, koju je bivša nam, tada već razjedinjena domovina voljela i poštovala. Gdje god da je išao i pjevao, ljudi su ga primali otvorena srca, sa ljubavlju i poštovanjem.

Takvi se više ne rađaju na ovim prostorima!

Bio je Đorđe naš i njihov i svačiji, samo ako su svi ti znali pjevati o ljubavi i miru, ne bojeći se ničega.

“Sve ove godine govorio sam stvari koje neko drugi ne bi.”

Znamo to, Đorđe, i zato smo te svi voljeli i poštovali. A zvali su te i “zabranjeni idol”. Idol koga su narodi obožavali, a vlasti ga se bojale, optuživale i kažnjavale na razne načine. Nisu mu mogli ništa!

Kako li se sada osjećaju ti “moćnici” koji su ga tjerali u rat protiv svojih? Da li će iko ikada zabilježiti njihov odlazak? Da li će se naći neko da opjeva taj tužni odlazak ovog velikana, kao što je to uradio Balašević žaleći za odlaskom svog prijatelja Kemala Montena. Sada su te dvije legende sjedinjene u nebeskoj ljubavi za sve nas koji ćemo pamtiti kako se može biti čovjek kada je čovjek teško biti…

Pripadao je Đorđe generaciji koja je rasla u drugačijem okruženju od današnjeg. Pripadao je nama koji smo rasli u zemlji gdje se nismo dijelili već spajali, gdje smo se voljeli a ne mrzili.

Hrabro se upitao Đole: “Ko nas, bre, rastavi”. Trebalo je imati hrabrosti to reći, kada te proganjaju “tvoji” jer voliš “one druge”, koje ne bi trebao.

Sarajlije neće nikada zaboraviti Balaševićev dolazak u Sarajevo 1998. Došao je on, Đorđe, od “tamo” da nas posjeti u Sarajevu, iako je njegov potez u Srbiji izazvao oprečne reakcije. Zavrijedio je poštivanje i zahvalnost Sarajeva koje ga je primilo s ljubavlju, jer je došao među svoje koje nikada nije ni prestao voljeti.

I zato, i zbog još mnogo čega – on je bio naš Đole.

Nije se bojao i nije ga bilo briga šta “njegovi” kažu i optužuju ga za njegovu ljubav prema “onima preko Drine”. Imao je srce za sve nas, bilo ko da smo i bilo gdje da živimo. Treba biti čovjek pa tako živjeti svoj život. Ne može to svako! Biti hrabar u ljubavi za svoje širom prostora, kada se to nekima ne sviđa

KOMENTARI