instant fap
NaslovnicaMagazin

Dobri razlozi: Zašto se trebate seksati što češće

Dobri razlozi: Zašto se trebate seksati što češće

U jednom istraživanju pokazalo se kako je upravo seks ono što ljude najviše usrećuje, a ako se pitate zašto je to tako, nauka nudi neka sasvim zanimljiva objašnjenja.

U projektu ‘Mapiness’ pod vodstvom naučnika Georgea MacKerrona u saradnji s London School of Economics učestvovalo je 45 hiljada korisnika smartphonea koji su pet puta na dan putem posebne aplikacije bilježili su svoju aktivnost, lokaciju te nivo sreće. Na kraju istraživanja rezultati su pokazali kako vođenje ljubavi usrećuje najveći broj ljudi (12,9 posto), na drugom mjestu našlo se vježbanje i sportska aktivnost (6,5 posto) te odlazak u pozorište ili na koncert, 5,9 posto ispitanika reklo je kako ih najviše usrećuje pjevanje te javni nastupi, a njih 5,6 posto osjećaj sreće duguje odlasku na kakvu izložbu ili knjižaru.

 

Ali, pitanje koje se postavlja je zašto upravo seks izaziva najveći osjećaj sreće? Evo šta naučnici kažu.

Veća plodnost
Što češće prakticiranje seksa povećava kvalitetu sperme, a kako piše mid-day.com, jedna studija je pokazala kako se kod muškaraca s problemima u plodnosti nakon samo sedam dana prakticiranja svakodnevne ejakulacije se primjećuju manja DNA oštećenja na spermi.

Seks je dobar za zdravlje

‘Redovno prakticiranje seksa ne samo da zbližava partnere već nas čini i psihički zdravijima,’ kaže doktorica Hilda Hutcherson na Sveučilištu Columbia. Razlog tome je oslobađanje endorfina i oksitocina tokom seksa, a ti hormoni izazivaju dobro raspoloženje te aktiviraju centre za užitak u mozgu koji stvaraju osjećaj intimnosti i opuštenosti te smanjuju izloženost anksioznosti i depresiji.

Seks produžuju život

Doktor Eric Braverman u svojoj novi knjizi ‘Younger (Sexier) You’ tvrdi kako seks ne samo da podiže nivo hormona koji zadržavaju mladenački izgled već i ubrzava metabolizam, pojačava rad mozga, poboljšava zdravlje srca i jača imunitet.

Dobrobit orgazama

Naučnici smatraju kako orgazam isto blagotvorno djeluje na zdravlje te pomaže u borbi protiv raznih infekcija. Tako, kako piše mid-day.com, orgazam za čak 20 posto povećava broj stanica zaduženih za borbu protiv infekcija.

Seks je najbolji lijek
Osim što blagotvorno djeluje na cijelo tijelo te povećava imunitet seks je, prema riječima naučnika, vrlo bitan zdravstveni faktor kod starijih muškaraca. Naime, nedavna studija, kako piše mid-day.com, pokazala je kako redovit seksualni život kod starijih muškaraca uspješno štiti od raka prostate.

Seks je najbolji četvrtkom

Prirodni energetski nivo kortizola, koji stimulira hormone zaslužen za seksualnu želju, na svome vrhuncu nalazi su upravo četvrtkom, piše mid-day.com. Zato navijte budilicu i bacite se u akciju u samo jutro jer tu je još jedan faktor – ujutro su razine testosterona kod muškaraca i razine estrogena kod žena čak pet puta više nego tokom ostatka dana, prenosi Tportal.

Jutarnji seks
Kako je već navedeno: ujutro su razine testosterona kod muškaraca i razine estrogena kod žena čak pet puta više nego tokom ostatka dana, naučnici su istraživanjem, kako piše mid-day.com, došli do još jednog zanimljivog podatka. Naime, jutarnji seks je najbolji trebao oko pola osam ujutro, a osim dobro osjećaja biti ćete i ostatak dana puno zdraviji.

Bolja usredotočenost

Naučnici tvrde kako seks, osim boljeg zdravlja omogućava i bolju usredotočenost tokom dana. Tako se pokazalo kako je seks najbolji način da izbjegnete odlutale misli i sanjarenje tokom dana, a naučnici tvrde kako češćim seksom tokom dana čak 30 posto manje sanjarimo tokom dana.