instant fap
NaslovnicaNaše priče

Dobrodošli u Sanski Most/ Turizam je naša budućnost

Dobrodošli u Sanski Most/ Turizam je naša budućnost

Smješten na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, Sanski Most je gradić koji leži na devet rijeka sa bogatom historijom i kulturnim naslijeđem. Samim tim primamljiv je za sve veći broj izletnika, tursita kako iz BiH tako i šire koji u posljednje vrijeme, na našu radost i zadovoljstvo posjećuju naš grad.

Ovog ljeta Sanski Most posjetili turisti iz Gradačca i Gračanice i nisu krili svoje zadovoljstvo gostoljubljivošću i dočeku domaćina. Obišli su jedan dio samoga grada, vrelo rijeke Zdene, gdje su se ugodno odmorili i proveli lijepe trenutke s domaćinima, predstavnicama Udruženja žena “Izvor” iz Zdene i PED “Kanjon” Sanski Most. Prema riječima Amira Korlata, člana “Kanjona”, “turizam je naša budućnost”. Iako smo planinari i zaštitnici okoliša, mi nastojimo da na svaki mogući način promoviramo i prirodne ljepote našega grada, da ljudima, gostima približimo potencijale s kojim raspolaže naša Općina, te da ih samim dočekom namamimo da nam se opet vrate, istakao je Korlat.

Suada Delić, vlasnica tusrističke agencije iz Gradačca zahvalila se domaćinima, te je naglasila da posao koji radi godinama, radi s ljubavlju jer je i sama zaljubljenik prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, te vjeruje da će naša zemlja kroz nekoliko godina zaista postati jedna među vodećim kada je u pitanju turizam, a za Sanski Most je kazala da je to grad u koji se uvijek rado vraća. Nakon divnog odmora u “Zdeni” i na njenim obalama gosti su se uputili ka vodopadu Blihe, a nakon  toga putuju ka Bosanskoj Krupi gdje nastavljaju svoju turističku avanturu po Krajini.

Fenomen ovog područja je devet rijeka, među kojima izrazito lijepa Sana, jedna od “krajiških ljepotica”. Ona čini izuzetnu pejzažnu vrijednost, uljepšana poznatim vodoskocima i brzacima.  Sanska općina bogata je mineralnim i termomineralnim vodama.

Najpoznatije su na lokalitetu Tomine – banja sansa ilidža. Među mnogobrojne prirodne ljepote spadaju i zastićeni spomenici prirode: izvori rijeke Dabar i Zdene, vodopad Blihe “Blihski skok”, pećina Hrustovača i Dabarska pećina. Mogućnosti ovog područja usmjerene su i na razvoj turizma kojeg treba favorizirati. Prirodne ljepote, obilate rijekama, manjim i većim vodotocima, toplim izvorima, pećinama i šumama, kao i kulturno historijskim spomenicima doprinijet ce boljem koristenju ovih prirodnih resursa i razvoju tranzitnog turizma, te predstavlja pouzdanu osnovu za razvoj boravišnog i izletničkog turizma.  Planine koje okružuju Sanski Most pravi su raj za planinare i šetače. Sve u svemu sanska regija daje i mogla bi dati značajan doprinos u promociji turizma, što je i cilj svih onih kojima je stalo do “Sane”.

Dobrodošli u Sanski Most.

KOMENTARI