instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Dodik: Referendum će se održati bez obzira na sve, samo ćete mi moći čestitati

Dodik: Referendum će se održati bez obzira na sve, samo ćete mi moći čestitati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je u utorak naveče da će referendum o Danu Republike Srpske biti održan bez obzira na reagovanje međunarodnih zvaničnika i domaćih političara.

“Referendum će biti održan 25. septembra, a tog dana navečer samo mi mogu čestitati, ništa drugo”, naglasio je Dodik za vrijeme gostovanja u Dnevniku TV1.

Ako bude reagovanja OHR-a, to će se tumačiti kao svrstavanje na jednu stranu i upotreba grube političke sile, a referendum bi i u tom slučaju bio održan, kaže Dodik.

Komentarišući činjenicu da je SDA pozvala Ustavni sud BiH, Tužilaštvo i SIPA-u da spriječe održavanje referenduma, Dodik je rekao da su Tužilaštvo BiH i SIPA, kao i Sud BiH nelegitimne institucije.

“Organi BiH nemaju ni suštinski ni formalni legitimitet. Nastali su nasilnim odlukama visokog predstavnika, umjesto sporazumom i dogovorom dva entiteta u BiH”, mišljenja je predsjednik Republike Srpske.

Komentarišući navode da će američki potpredsjednik Joe Biden tražiti od premijera Srbije da izvrši pritisak da referendum ne bude održan, Dodik je rekao da Biden ništa ne može promijeniti i da je mislio na BiH, došao bi u Sarajevo.

“Vučić je moj prijatelj, čovjek koji iznosi svoju argumentaciju, a na meni je da odlučim. Tu Biden ništa ne može promijeniti. Da li je ambasadorka SAD u BiH tražila od Bidena da to uradi, moguće je”, poručio je predsjednik RS-a.

KOMENTARI