instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Dok onkološki pacijenti po pet mjeseci čekaju na pregled, Vlada KS povećava platu direktoru ZZO KS za 30%

Dok onkološki pacijenti po pet mjeseci čekaju na pregled, Vlada KS povećava platu direktoru ZZO KS za 30%

Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj redovnoj sjednici 25.4.2024. odlučila donijeti odluku kojom se daje zaglasnost na povećanje plate do 30% direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja kantona Sarajevo.

“Povećanje osnovne plaće direktoru Zavoda iz tačke I ove odluke a saglasno članu 15 Zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja I drugih organa institucija Kantona Sarajevo kantonalnih javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo, odobrava se na osnovu pozitivnog poslovanja zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu”, navodi se u odluci Vlade.

Plata direktora Zavoda bez dodataka i naknada je oko 3.000KM, što znači da će povećanje iznositi do 900KM.

Zanimljivo je kako vlada kao uspješnost rada mjeri samo to što je poslovanje pozitivno u finansijskom smislu, ali ne radi analize da li je taj pozitivni finansijski učinak na štetu pacijenata.

Oboljeli sa kojima smo razgivarali kažu da mjesecima čekaju da im Zavod refundira novac i to samo 50%. U nadležnosti zavoda su i plate doktora na Kliničkom centru kojih je sve manje.

“Da ti se očita magnetna čekaš mjesec i po jer nema radiologa, nema pedijatara, nema neurologa, nema pulmologa. Ljudi odlaze jer su im male plaće”, govori za Buku jedna pacijentica.

Poznato je da su prethodnih godina, zbog nedistatka doktora, timovi porodične medicine skoro prepolovljeni, a na području cijelog kantona Sarajevo radi samo jedan specjalista školske medicine.

Da je situacija alarmantna govori i podatak da se u domovima zdravlja na specijalistički pregled čeka i po 4-5 mjeseci.

Još je poražavajuća činjenica da i onkološki pacijenti na pregled čekaju po nekoliko mjeseci jer nema dovoljno doktora. Vlada kantona Sarajevo, po uzoru na federalnu, nema sluha za probleme u zdravstvu pa umjesto da daju novac za specijaliste, da se zapošaljavaju doktori iz drugih kantona i slično, povećavaju platu direktorima.

Odluka vlade je razbijesnila onkološke pacijente koji u odluku gledaju kao na šamar oboljelima.

“Dok se onkološki pacijenti bore za život, sa stanjem koje nikada nije bilo teže, bez lijekova, informacija o povećanju plaće direktora ZZO-a je žalosna, tužna, strašna. Mi znamo da je nedostatak citostatika i hormonalne terapije nadležnost Federalnog ministarstva zdravstva, ali ima li iko odgovornost prema građanima? Mi, od svojih plaća punimo budžet Kantonalnog zavoda. Šta i kako nam se vraća?. Vraća nam se na način da čekamo da nam se nalaz MRI očita mjesec i po. Kada nam treba pulmolog, neurolog u Domu zdravlja čekamo po 4-5 mjeseci”, kaže za Buku Eldina Zolj-Balenović, onkološka pacijentica i članica Udruženja Renesansa koje okuplja oboljele i liječene od karcinoma dojke.

Kvalitet života oboljelih od karcinoma zavisi i od kvalitete, ali i brizine pružene zdravstvene ustanove. Vlasti nisu zabrinute što oboljelji od karcioma mjesecima čekaju na preglede odnosno na slobodne termine.

“Specijalisti odlaze. Neće da rade za niske plaće, bez osnovnih sredstava za rad. Razumijemo ih. Ima li direktor ikakvu odgovornost prema ljudima koji mu zarađuju plaću. Lahko je rasporediti novac, pita li se iko kako je građanima koji ga pune? Kako je onima koji i bolesni rade i pune budžet? Ogorčeni smo na kantonalnu vlast koja je dopustila da se u situaciji kada je zdravstveni sistem u kolapsu povećava plaća bilo kome iz tog sistema”, dodaje Zolj-Balenović.

Vlastima svih nivoa očito potrebe oboljelih nisu ni interesantne ni zanimljive, a kamoli prioritet. Podsjetimo da je više od 4.000 doktora u svim javnim zdravstvenim ustanovama održalo štrajk upozorenja zahtijevajući potpisivanje kolektivnog ugovora na nivou entiteta. Iz Vlade Federacije nisu se udostojili ni da im se obrate, a kamoli da pronađu rješenje.

KOMENTARI