instant fap
NaslovnicaBiH

Dok se ministar Helez hvali uštedama na naplatu mu stigla sudska rješenja u iznosu od sedam milijuna maraka

Dok se ministar Helez hvali uštedama na naplatu mu stigla sudska rješenja u iznosu od sedam milijuna maraka

Dug je dug, a sud je sud! 

Nakon prošlotjedne sjednice Vlade Federacije BiH na kojoj su, između ostalog, utvrđeni prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, novinarima se obratio resorni ministar Zukan Helez. Kontroverzni se federalni ministar za pitanja branitelja, ovoga puta, pohvalio kako je predloženim zakonskim izmjenama pronađeno rješenje za 650 obitelji boraca koji su stradali na području istočne i sjeverozapadne Bosne, odnosno u Posavini, a koje nisu imale dokumentacije iz ratnog perioda. Potom je, govoreći o aktualnoj reviziji korisnika braniteljskih prava, ministar Helez istakao kako je bez novčanih naknada ostalo 3.378 lažnih boraca i invalida, čime je ostvarena ušteda od 11,3 milijuna KM.

I dok se Zukan Helez pred novinarima hvalisao uštedama, na adresu federalnog Ministarstva za pitanja branitelja stigao je zahtjev za isplatu izvršnih sudskih rješenja po tužbama korisnika braniteljskih prava iz Hercegovine, čiji ukupni iznos dostiže gotovo sedam milijuna maraka!!! Posrijedi su, pojasnimo, sudski sporovi koje su bivši pripadnici HVO-a pokrenuli još 2007., jer postupak revizije prvostupanjskih rješenja, zbog spore administracije, nije proveden u zakonskom roku od 90 dana, čime su ista rješenja postala pravomoćna. Kako su tim ljudi, u međuvremenu, uskraćene isplate novčanih naknada, oni su odreda podnijeli sudske tužbe i, odskora, riješili sporove u svoju korist. Odvjetnik Jerko Čilić iz Čitluka potvrdio je u razgovoru za Slobodnu Bosnu da zastupa ukupno 600 nekadašnjih vojnika HVO-a, te da  je do sada doneseno 300 izvršnih sudskih rješenja prema kojima se njegovim klijentima mora isplatiti šest milijuna KM, bez sudskih i upravnih troškova, koji iznose još oko 600.000 maraka, te zateznih kamata. Odvjetnik Čilić istodobno otrkiva da je i preostalih tristo predmeta u završnoj fazi, što bi u konačnici, sve skupa, iznosilo oko 12 milijuna KM, koliko bi Ministarstvo za pitanja branitelja Federacije BiH, odnosno federalno Ministarstvo financija, trebalo isplatiti na ime uskraćenih invalidnina. Doda li se tome da i Odvjetnički ured Gorjane Šajin i Sanje Iličić-Lukenda na hercegovačkim sudovima zastupa 130 invalida HVO-a, kao i da su do sada donesena 84 izvršna sudska rješenja, čiji odštetni zahtjev iznosi 800.000 KM (također bez sudskih troškova i zateznih kamata), jasno je da bi se federalno Ministarstvo za pitanja branitelja uskoro moglo naći u debelom minusu.

Suočen s prijetnjom potpunog financijskog kolapsa, ministar Helez je najprije pokušao retroaktivno poništiti rješenja o pravima na braniteljske naknade, a onda poslao preporuku svim općinskim odjelima za branitelje u zapadnoj Hercegovini da ne izvršavaju presude Županijskog suda u Širokom Brijegu. Budući da se radi o opasnom poigravanju s važećim zakonima i drastičnom nepoštivanju sudskih presuda,  odvjetnik Jerko Čilić je protiv odgovornih u federalnom Ministarstvu za pitanja branitelja i Ministarstvu financija podnio kaznene prijave Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu. Kako se sarajevsko Tužiteljstvo u međuvremenu proglasilo nenadležnim i predmet proslijedilo kolegama u Širokom Brijegu, tek treba vidjeti kakav će epilog imati ove kaznene prijave. No, posve je izvjesno da će se o nepoštivanju sudskih presuda u konačnici izjašnjavati Ustavni sud BiH. (Suzana Mijatović)