instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Dokumentarni film: Istina o bužimskim vitezovima

Dokumentarni film: Istina o bužimskim vitezovima

Dokumentarni film ”Istina o bužimskim vitezovima”, jeste film koji oslikava kompletan ratni put, u minijaturi, jedne od zasigurno najboljih i najhbrabrijih brigada Armije BiH, 505. MTBR. Ovo je film koji nam, po ocjenama mnogih, kazuje priču o brigadi koja je bila kičma 5. Korpusa Armija BiH.

Plod ovog dokumentarnog filma, jeste tijesna saradnja OKC-a (Omladinskog kulturnog centra) ”Atis” iz Sanskoga Mosta i Fondacije ”Zlatni ljiljan”.

U ovom dokumentarnom filmu, koji oslikava kompletan ratni put ove legendarne brigade, pojavljuju se adekvatni ljudi, komandiri i borci, koji po prvi put od završetka rata, pred kamerama govore o najistaknutijim bitkama koje su obilježile ratni put 505. MTBR, odnosno, o bitkama koje su bile presudne kada je u pitanju Unsko-sanski kanton. Film otpočinje sa kraćim historijatom grada Bužim, te nas vodi u nemilu ratnu 1992. godinu, u kojoj posebno naglašava momenat organiziranja otpora Srbo-četničkom agresoru kroz tadašnju TO.

Ovaj film nas vodi kroz četiri ratne godine, podsjećajući nas na herojsku borbu bužimskih vitezova, koja se je najbolje oslikala upravo na bitkama koje i tretira ovaj film, a od kojih je i operacija: ”Munja 93”, ”Autonomija”, ”Breza 94”, ”Grmeč 94”, kao i operacija ”Sana 95”.

Treba posebno istaći da je središte filma pripalo jednoj od zasigurno historijskih bitaka, koja je, sa aspekta agresora, trebala mnogo toga u njihovu korist da riješi, bitci pod nazivom ”Breza 94”. Uz pomoć dvojice komandira ”Gazija”, na mjestu samih događaja, urađena je rekonstrukcija bitke ”Breza 94”, koja zasigurno ni jednog istinskog patriotu BiH neće ostaviti ravnodušnim.

Film je posebno akcentirao lik i djelo legendarnog komandanta, rahmetli Izeta Nanića, dodijelivši mu zaseban dio u samome filmu, pod nazivom ‘’Vitez iz Bužima’’.

U ovome filmu, kroz cijelu priču se naizmjenično pojavljuje i ratni arhivski materijal, koji svjedoči autentičnost iskaza naših aktera, ali i daje poseban ”look” cijelome filmu.

KOMENTARI