instant fap

Dom naroda Parlamenta FBiH: U četvrtak izbor čelnika Federacije BiH

Dom naroda Parlamenta FBiH: U četvrtak izbor čelnika Federacije BiH

Nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacije BiH na kojoj će biti izabrani predsjednik i dopredsjednici FBiH trebala bi se najvjerovatnije održati u četvrtak, 5. februara, navela je za Anadolu Agency (AA) Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naropda Parlamenta FBiH.

Naime, Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na jučerašnjoj sjednici u Tuzli  dao je ovlaštenje Predsjedništvu SDP-a i delegatima te partije u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta bh. entiteta Federacije BiH da mogu podržati kandidata koji bude predložen za potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda na nastavku konstituirakjuće sjednice koja bi se trebala održati naredne sedmice.

Kako je istakao potpredsjednik SDP-a i predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Šućur uslov SDP-a je da kandidat Demokratske fornte (DF) ili neke druge stranke koji bude predložen za funkciju potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda, da njegovi pogledi na budućnost Bosne i Hercegovine budu u interesu građana FBiH.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH za predsjednika FBiH iz hrvatskg naroda predložila je Marinka Čavaru, a Stranka demokratske akcije (SDA) Meliku Mahmutbegović za potpredsjednicu iz bošnjačkog naroda. No, bez kandidata iz srpskog naroda za potpredsjednika FBiH, s obzirom da se na Predsjavnički, a potom i Dom naroda upućuje jedinstvena lista prijedloga nije moguće izvršiti izbor čelnika Federacije BiH.

Kako nije bilo saglasnosti da se na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH 15. januara obavi izbor i potpredsjednika FBiH jer prijedlog DF-a da se na tu poziciju kandiduje Slobodan Šoja, bivši ambasador BiH u Francuskoj i Egiptu, odnosno minimalno jedne trećine Kluba srpskog naroda – pet delegata proces je odložen.

Naime, od ukupno 17 delegata u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH ima njih 13, s obzirom da su četiri manadata ostala upražnjena jer među izabranim zastupnicima u kantonalnim skupštinama nema više predstavnika srpskog naroda, SDP ima šest mandata, Savez nezavisnih socijaldemokarata (SNSD) tri, a po jedno DF, Liberalna stranka (LS), Naša stranka (NS) i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRB).

Izborom predsjednika i dopredsjednika FBiH otkočit će se cjelokupan proces uspostave vlasti s obzirom da uspostava Vijeća ministara BiH, ali i izbor Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH čeka formiranje vlasti na nivou FBiH.

Istovremeno to će omogućiti izbor nove Vlade FBiH s obzirom da predsjednik i dopredsjednici FBiH uz saglasnost imenuju premijera i ministre u Vladi koje potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

KOMENTARI