instant fap

Dramatično upozorenje WHO: Pandemija COVID-19 se opasno pogoršava

Dramatično upozorenje WHO: Pandemija COVID-19 se opasno pogoršava

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila je da je 60 posto, od deset miliona oboljelih širom svijeta, registrovano u junu, što, upozorila je, pokazuje da se epidemija pogoršava, a ne da slabi.

Direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da se dnevno zabilježi i do 160.000 slučajeva i pozvao sve države da sveobuhvatno pristupe borbi protiv virusa.

“Pronađite, izolujte i brinite o svakom slučaju, pratite i stavljajte u karantin njihove kontakte, obucite i opremite zdravstvene radnike, obrazujte i osnažite građane da mogu da čuvaju sebe i druge”, rekao je Tedros.

Tedros je upozorio da zemlje koje primjenjuju samo dio mjera imaju dug put pred sobom, prenosi Glas Amerike.

“Ne samo testiranje. Ne samo fizička distanca. Ne samo praćenje kontatata. Ne samo nošenje maski. Nego sve odjednom”, rekao je on i naglasio da je jedna od stvari koju je naučio u proteklih šest mjeseci da nikad nije kasno da se promijeni situacija u nekoj zemlji.

Direktor SZO napomenuo je da nošenje maske nekada može da spasi život.

Bliskoistočne zemlje dostigle su kritičan prag u odgovoru na pandemiju koronavirusa, nakon što su mjere karantina postepeno ublažene uz otvaranje granica, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Ahmed Al-Mandhari, direktor SZO za region istočnog Sredozemlja, izjavio je da je broj zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom u junu bio viši nego tokom četiri prethodna mjeseca zajedno.

On je reko da je oko 87 posto smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19 potvrđen u samo pet zemalja regiona – IranuIrakuSaudijskoj ArabijiEgiptu i Pakistanu, prenosi BBC.

Manje slučajeva zaraze koronom zabilježeno je u Siriji i Jemenu, međutim, Al-Mandhari smatra da je ovo najvjerovatnije posljedica poteškoća u sprovođenju testiranja, liječenja i praćenja kontakata oboljelih, zbog rata u ovim zemljama.

Al-Mandhari je upozorio da su zdravstveni sistemi zemlja u regionu istočnog Sredozemlja preopterećeni, da su zdravstveni radnici iscrpljeni i da je veliki broj ljudi i dalje pod rizikom, te da neuspjeh u riješavanju krize izazvane pandemijom ne dolazi u obzir kao jedna od opcija, piše ATV.

KOMENTARI